Most kell védekezni az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen

A korábbi évektől eltérően, idén később kezdődött meg hazánkban az amerikai szőlőkabóca lárvakelése. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó FD fitoplazma vektorának jelenleg az L3-as fokozatú lárvái figyelhetők meg Magyarország szőlőtermő vidékein. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőtermesztők figyelmét, hogy most kell védekezniük az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen, amelyek a mostani fejlettségi stádiumban könnyen elpusztíthatók, ezáltal pedig megakadályozható a rendkívül veszélyes FD terjedése. […]

Tovább…

A hatalmas kereslet ellenére véget érhet a prosecco sikertörténete

A prosecco egyrészről óriási gazdasági siker: az olasz borászatok akkora növekedést éltek át az utóbbi években, hogy alig győzik a termelést. Évente 446 millió palack proseccót dobnak piacra, ebből 90 milliót exportálnak, főleg Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba. Ám a sikertörténetnek van árnyoldala is: a Padovai Egyetem tanulmánya szerint évente 400 millió kilogramm értékes termőföld erózióját okozza a proseccóhoz szükséges szőlő termesztése. […]

Tovább…

Bajban a magyar konzervuborka: már a hazai piacot sem tudják ellátni a gazdák

Már nem tudják ellátni a gazdák a Magyarországon termesztett konzervuborkával a hazai piacot, emiatt az egyre több importra szorul. Jelenleg mintegy 400 hektáron termesztenek konzervuborkát Magyarországon, ez a szám azonban évről évre csökken, ami a munkaerőhiány folyamatos növekedésének eredménye. Ahhoz ugyanis, hogy a termelőknek megérje uborkát termeszteni, szinte minden nap szedni kellene a terméseket. A legdrágábban ugyanis a legkisebb, 1-3, illetve 3-6 centiméteres uborkák adhatók el. […]

Tovább…

Alaposan visszaesik a meggytermés a tavalyihoz képest

A tavalyinál jóval gyengébb meggytermés várható Magyarországon. A FruitVeB információja szerint a tavalyi (közel 85 ezer tonnás) mennyiségnél mintegy 30 százalékkal lesz kevesebb a termés idén. A jelenleg termőkorú ültetvények többségén akár 40 százalékkal is kevesebb lesz a termés, mint tavaly. Az országos termésben ebből valamennyit kompenzálni fog az elmúlt 3-6 évben telepített, a termőre fordulás időszakában lévő ültetvények felfutó hozama. […]

Tovább…

Eladták a 9 halálos áldozatot követelő zöldségeket kiadó bajai hűtőházat

A belga Greenyard cég közölte, hogy eladta magyarországi érdekeltségeit az ugyancsak belga Roger & Roger nevű családi vállalkozásnak. Az üzlet legfőbb eleme az a bajai hűtőház, amelyet 2018. június végén kellett átmenetileg bezárni azért, mert korábban olyan fertőzött zöldségek kerültek ki az egységből, amelyek fogyasztásába 9 ember halt bele Nyugat-Európában. Egyébként Baján tavaly szeptember közepén már újraindult a termelés, miután a fertőzés okát azonosították, és ahogy akkor jelezték, az előírt biztonsági követelményeknél is szigorúbb saját működési feltételrendszert dolgoztak ki. […]

Tovább…

Idén nem lesz gyümölcsháború: odaveszett a lengyel alma 60 százaléka

Nem viselte jól a lengyel alma a két hullámban érkező fagyot és a szárazságot. Az ottani gazdák arról számoltak be, hogy a gyümölcsök éretlenül esnek le a fáról. A kár nem egyforma mértékben érte az egyes fajtákat; a legrosszabbul az idared és a golden járt. Ennek következtében az almapiacon nem várható árháború. […]

Tovább…

Küzdenek az importtal a magyar hagymatermesztők: fejlesztenek, tanulnak, összefognak

Megkezdődött Magyarországon a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. A tavalyi magyar hagyma már januárban elfogyott, ám a következő hónapokban a hazai áru újra megjelenik a piacokon és az üzletekben. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak nagyjából 50-60 százalékát tudja lefedni a magyar hagymatermesztés. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy fejenként 10-12 kg, az éves hazai termésmennyiség átlagosan 65-70 ezer tonna. […]

Tovább…

Lesújtó adatok a magyarok által elfogyasztott gyümölcs és zöldség mennyiségéről

A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás az egészséges táplálkozás alapja és a kiegyensúlyozott étrend szerves része. hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de például a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek elkerülésében is kiemelten fontos. […]

Tovább…