Teljesen új korszak köszönt be a borászatban a klímaváltozás miatt

Arra keresik a megoldást a spanyol borászok, hogyan lehet alkalmazkodni az egyre magasabb hőmérséklethez és az egyre szárazabb időjáráshoz a termelés során. A klímaváltozás miatt változó környezeti körülmények több mint 4 ezer borászatot érintenek a nyugat-európai országban. Mireia Torres egy olyan borászcsalád ötödik generációját képviseli, amely több mint 150 éve készít borokat, így rálát a változásra, a következményekre pedig igyekszik felkészülni. […]

Tovább…

Az ICL-SF alap- és lombtrágyái megoldást jelentenek a mindennapok kihívásaira!

2019 sem szűkölködött kihívásokban: a tavaszi, hosszas aszályt követő júniusi hideg és a nyári hőségnapok, még külön-külön is megterhelőek voltak, mind a növény, mind a gazda számára. Zöldségtermesztésben a fóliás korai burgonyatermesztők könyvelhettek el komoly sikereket a burkolt, szabályozott feltáródású Agromaster alapműtrágya család használatával. A korai burgonya egyenletesen és folyamatosan növekedett a komor és hideg időjárás dacára, így a termést is 5-8 nappal korábban tudták a gazdák felszedni. Ennek rendkívüli módon örültek, hiszen így nagyobb bevételt tudtak realizálni a hagyományos technológiával szemben. Ugyanez a hatás és eredmény volt tapasztalható a korai hajtatott káposztafélék termesztése során is. A siker kulcsát a […]

Tovább…

Egy híres angol színészről kaphat a nevet a poloskapusztító darázsfaj

Olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. A fajt felfedező mexikói tudósok Idris Elba brit színészről szeretnék elnevezni a rovart. A kutatócsapat a Bagrada hilaris nevű, címeres poloskák családjába tartozó rovar tojásaiban fedezte fel az Idris Elba darazsat. A név még nem hivatalos. […]

Tovább…

Két amerikai kabócafaj is terjed Magyarországon

Az Amerikai lepkekabóca 2004-ben, az amerikai szőlőkabóca 2006-ban jelent meg először Magyarországon. Azóta egyre csak terjednek, ennek következtében a kártételük mértéke is növekszik. Anyagunkból kiderül, miért, mikor és melyik fejlődési stádiumban veszélyesek a magyar növénykultúrákra. Az amerikai szőlőkabóca azért veszélyes, mert a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma terjesztője, a lepkekabóca pedig széles tápnövénykörrel rendelkezik. […]

Tovább…

Látványosan csökkent a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés volumene

3,1 százalékkal haladta meg 2019-ben az előző évit a magyar mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal által készített Mezőgazdasági Számlarendszer első előzetes adataiból. Az egyik legnagyobb visszaesést az almatermesztésben lehetett érzékelni, a termés 25,6 százalékkal volt kevesebb a 2018. évitől, a zöldségtermesztés volumene pedig 7 százalékkal csökkent az előző évhez képest. […]

Tovább…

Komoly veszélyben a tengerparti spanyol öntözővíz-tartalékok és az európai zöldségellátás

Évek óta szélsőségesen kevés eső hullik Délkelet-Spanyolországban, ezért az ottani gazdák nem csapadékból, hanem a földfelszín alatti víztartalékokból nyerik az öntözővizet. Ez a módszer sokáig jól működött, ám ez a víznyerő lehetőség egyre kevésbé megbízható az árapály miatt, mert az óceán sós vize megjelent a talajvíz-felfogó rendszerekben. A problémával már Spanyolország partszakaszainak több, mint felénél küzdenek. […]

Tovább…

Bajban az európai növényvédelem: két fontos hatóanyag engedélyének megújítását szavazta le az Európai Unió

Aggályosnak találta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által feltérképezett humánegészségügyi kockázatokat az Európai Bizottság, ezért nem javasolta a klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagok engedélyének megújítását. A tagállamok többsége támogatta a határozattervezeteket. Az EFSA augusztusban kiadott jelentése szerint a klórpirifosz és klórpirifosz-metil hatóanyagok a gyanú szerint idegrendszeri és genetikai elváltozásokat okozhatnak, ezért az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy 2020 januárjától ne újítsák meg a hatóanyagok felhasználási engedélyét.
[…]

Tovább…

Továbbra is az alma a magyarok kedvenc gyümölcse

A téli időszakban az almát részesíti előnyben a magyar társadalom. Az alma termelése éves szinten meghaladja a 200 ezer tonnát, és a magyarok összes évi fogyasztása nagyjából 180 és 200 ezer tonna között mozog – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szakember szerint december környékén ez a szám visszaesik, mert egyes családokban megnő a mélyhűtött gyümölcsök vásárlásának aránya. […]

Tovább…