Arra keresik a megoldást a spanyol borászok, hogyan lehet alkalmazkodni az egyre magasabb hőmérséklethez és az egyre szárazabb időjáráshoz a termelés során. A klímaváltozás miatt változó környezeti körülmények több mint 4 ezer borászatot érintenek a nyugat-európai országban. Mireia Torres egy olyan borászcsalád ötödik generációját képviseli, amely több mint 150 éve készít borokat, így rálát a változásra, a következményekre pedig igyekszik felkészülni.
Minden 2008-ban kezdődött, amikor apám egy Al Gore-dokumentumfilmet nézett: A kellemetlen igazság című alkotás sokkolta őt. Már akkor kezdtünk szembesülni azzal, hogy egyre több és több forró nyárnak nézünk elébe – mondta a gazda az Euronews-nak. Egy friss tanulmány szerint 2070-re a hőmérséklet 2,7-4,7 fokkal emelkedik majd, és 40 százalékkal kevesebb eső fog hullani Európa déli felében és a Földközi-tenger térségében, ami erősen befolyásolja a spanyol borászat lehetőségeit.
Mireira szerint több olyan közkedvelt, sikeres borfajta van, amelyhez jelenleg még optimálisak a termelési körülmények, de az évszázad második felére ez már egyáltalán nem így lesz. Azért, hogy enyhébb klímát találjon, a Torres család magasabban fekvő termőterületek után nézett. Találtak is olyan területet, amely jobban kedvez a szőlőszemek érésének.
Amikor a Torres család megvásárolta ezt a földet 1000 méterrel a tengerszint felett, nem számított arra, hogy itt szőlőtőkéket fognak ültetni. A tél nagyon hosszú és kemény a katalán Elő-Pireneusokban, mégis megéledtek a tőkék. Adódik a kérdés: ezentúl a magasan fekvő szőlőültetvényeken kell majd termelni, ha nem parancsolunk megálljt a globális felmelegedésnek? – tette fel a kérdést Jaime Velazquez, az Euronews tudósítója.
100 méterenként csaknem egy fokkal van hűvösebb
A Torre’s San Miguel borászat menedzsere, Xavi Ermella szerint sajnos ez a jövő. A síkságon, az alsó régiókban a kánikulával és a hőhullámokkal küzdenek a szőlőültetvények. Ennek eredményeképpen a borok frissességet és aromát veszítenek. Nincsenek egyensúlyban. Erre pedig most csak egyetlen gyógymód létezik, hogy minél magasabbra tesszük a szőlőtőkéket – mondta. Hosszú távon pedig a hagyományos szőlőfajták előretörése várható, amelyeket évtizedekkel ezelőtt a divatos fajták kedvéért hanyagoltak el. Ezek a hagyományos fajták jobban alkalmazkodnak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Így válhat mondjuk, a Forcadából a klímaváltozás korának Chardonnay-ja – írták.