A téli időszakban az almát részesíti előnyben a magyar társadalom. Az alma termelése éves szinten meghaladja a 200 ezer tonnát, és a magyarok összes évi fogyasztása nagyjából 180 és 200 ezer tonna között mozog – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szakember szerint december környékén ez a szám visszaesik, mert egyes családokban megnő a mélyhűtött gyümölcsök vásárlásának aránya.
A Magyar Hírlap írta meg, hogy a Magyarországon termőképes almafajták – például a batul vagy az egri piros – szezonja júliustól október végéig tart. Ugyan a többi almafajta minden évszakban kapható a boltok polcain, az almafogyasztásra szeptember és következő év áprilisa között nő meg az igény. A szakember szerint ugyan az almatermesztés mennyisége és minősége kiszolgálja a magyar társadalom igényeit, bizonyos nagykereskedések Lengyelországból hozatnak be almát. Egyes, Magyarországon nem termelt almafajtákat Németországból és Ausztriából szereznek be. Az alma szezonját követően, a tavasz második felétől egészen a nyári időszakig megnő az érdeklődés a cseresznye, a meggy és az őszibarack iránt.
Az egzotikus gyümölcsökre is van kereslet
Elmondta, hogy népszerűek a déligyümölcsök is, amelyeket általában Olaszországból, Spanyolországból és Görögországból importálnak hazánkba. A legkevésbé kelendő déligyümölcs a friss ananász és a mangó. Ezeket többnyire a szállodák rendelik meg. A sárga- és görögdinnyéket a nagybani piacokon Chiléből és Argentínából szerzik be az ott tapasztalható nyárias hőmérséklet miatt – említette Ledó Ferenc. A statisztikák szerint a hazai háztartások évente továbbra is 90 kilogramm gyümölcsöt vásárolnak, az ideális fogyasztási mennyiség pedig 120 kilogramm lenne – mondta.
Pedig nem a szemétbe való az almahéj: szuper anyagokat tartalmaz
Nem szabad kidobniuk a gyümölcs héját azoknak, akik szeretnék maradéktalanul kihasználni az alma jótékony hatását, mert az tele van értékes tápanyagokkal.
Tovább…