Magyarországon is több megyében megjelent a madárinfluenza vírus, amely a házi- és a vadon élő madarak betegsége. Emiatt nagyon fontos, hogy a magyar baromfitartók pontosan tisztában legyenek azzal, mik a teendőik a telep és az állomány megvédése érdekében. Érdemes felkészültnek lenni: anyagunkból kiderül, mik a legfontosabb tudnivalók a betegségről, valamint az is, hogyan lehet védekezni ellene. […]
Állattenyésztés
9 százalékos csökkenés várható a sertéshús globális termelésében
A világ sertéstermelése várhatóan újabb egymást követő évben csökken majd az ázsiai, afrikai és európai afrikai sertéspestis-kitörések miatt. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának szakértői szerint az idén 9 százalékkal lesz alacsonyabb az ágazat sertés-kibocsátása. Az előrejelzés mintegy 4 százalékkal felfelé módosította a kínai sertéshús termelést, mivel a termelők a profitmaximalizálás érdekében nagyobb vágósúllyal küldik a mészárszékre az állataikat. […]
Ha le akar szokni a húsfogyasztásról, vegyen szalonnatapaszt
A kísérleti pszichológia egy professzora nemrégiben vegánoknak szóló bacontapaszt fejlesztett, mert van rá fogyasztói igény. A hordható segédeszközt szalonna ízesítéssel töltöttek fel, és állítólag elősegíti a hús iránti vágy megfékezését. […]
Az erjesztett repceliszt helyettesítheti a cink-oxidot a sertéstenyésztésben
A tudósok megállapították, hogy az erjesztett repceliszt legalább annyira hatékony, mint a cink-oxid, a malacok növekedésének, a belek állapotának javításában és egészségük védelmében. […]
Miért annyira drága a fekete kaviár?
A kaviár és a luxus fogalma a legtöbb ember szemében összefügg egymással. Azok az összegek, amelyeket kilogrammonként fizetnek érte, rendkívül magasak, van olyan fajtája, aminek ára meghaladja a milliós nagyságrendet is. Pedig egykor még ingyen szolgálták fel az éttermek vendégeinek. Anyagunkból kiderül, mi befolyásolja a méregdrága élelmiszer árát. A fekete kaviár a tokhal ikrája, amelyet az ínyencek tisztítva és sózva fogyasztanak. […]
A franciáknak a jövő évtől tilos élő csirkét darálni, a németeknek még lehet
Franciaországban a jövő év végétől betiltják a csirkedarálást. Az állatok ledarálása egyébként napi rutinnak számít a nagyipari tyúktartásban, pedig van más mód arra, hogy más módon is megszabaduljanak a felesleges jószágoktól. Egy EU direktíva mindenesetre megengedi a műveletet bizonyos feltételek mellett. […]
Nagy öröm a sertéstartóknak: elismert fajta lett a fekete mangalica
Jó hírről számolhatunk be a mangalicatenyésztéssel kapcsolatban. Az egykor kihaltnak elkönyvelt fekete mangalicát az Agrárminisztérium 2019. júniusában önálló fajtának ismerte el, és a 2020. január végén megjelenő állattenyésztési rendeletmódosítással felkerül a védett őshonos fajták listájára. A mangalica sertésnek egykor 4 színváltozata létezett. A változatok közül a fekete mangalica 1860-1890 között jelent meg, azonban tenyésztése alacsonyabb egyedszámban történt, mint a szőke, a vörös vagy a fecskehasú színváltozatú fajtáké. […]
Ember-tehén Google fordítóprogram készült
Nemrég elvégeztt és publikált kutatások szerint a teheneknek egyedi hanghordozásuk van, és beszédszerűen kommunikálnak egymással. Ezek a minden tehénre egyedileg jellemző hangok segítenek nekik fenntartani a kapcsolatot az állománnyal, és izgalmat, éberséget, elkötelezettséget vagy szorongást fejeznek ki. […]