A franciáknak a jövő évtől tilos élő csirkét darálni, a németeknek még lehet

Franciaországban a jövő év végétől betiltják a csirkedarálást. Az állatok ledarálása egyébként napi rutinnak számít a nagyipari tyúktartásban, pedig van más mód arra, hogy más módon is megszabaduljanak a felesleges jószágoktól. Egy EU direktíva mindenesetre megengedi a műveletet bizonyos feltételek mellett.

Az állatok ledarálása többé-kevésbé bevett gyakorlatnak számít a nagyipari tyúktartásban, de ahol nem ezt alkalmazzák, ott más módon szabadulnak meg a nagyipari tartásban felesleges kakasoktól. Azokat a kakasokat, amelyekkel nem így végeznek, áramütéssel vagy szén-dioxiddal pusztítják el, a maradványok pedig a fehérjefeldolgozóban kötnek ki. A kakasok értelemszerűen nem tojnak tojást, lassabban fejlődnek, húsuk pedig keményebb, így a tojásgyárban semmi hasznuk nincs – írja a the Guardianra hivatkozva a Qubit.

Franciaország betiltja a kakascsibék élve darálását (Fotó: Pixabay, congerdesign)
Franciaország betiltja a kakascsibék élve darálását (Fotó: Pixabay, congerdesign)

Az Európai Unió egy 2009-es direktívában úgy rendelkezett, hogy a darálás abban az esetben elfogadható, ha a 72 óránál fiatalabb kakasokkal azonnal végez. Bár már léteznek módszerek a tojásból kikelő madár nemének megállapítására, nagyüzemi körülmények között még mindig egy úgynevezett csibeszexáló állapítja meg a kikelt állatok nemét, és ez alapján döntenek arról, hogy megtartják-e őket a tojásgyárban. 

Korábban a Hollandiában és Németországban végzett kísérletek alapján a tojásalapú szexálás nagyobb térnyerését várták – olyannyira, hogy az Egyesült Államokban 2016-ban azt remélték, hogy 2020-ra az egész országban megszabadulhatnak a darálás gyakorlatától. 

A darálást most tiltották be Svájcban is, ahol egyébként sosem volt elterjedt, illetve Németországban is, ahol a tiltást felfüggesztették mindaddig, míg nem találnak ki valami jobb módszert az állatok szelektálására, addig viszont évente nagyjából 45 millió kakas kerül a darálóba. 

Világszinten összesen évente mintegy hétmilliárd állattal végeznek, azt nem lehet tudni, hogy ehhez milyen módszert alkalmaznak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rés... Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milye...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rés... Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tün...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész... Most, hogy már mindent tudunk arról, hogy néz ki az egészséges tyúk, és hogyan ismerhető fel, ha valamilyen betegség kínozza, nézzük meg, hogy milyen ...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...