A tudósok megállapították, hogy az erjesztett repceliszt legalább annyira hatékony, mint a cink-oxid, a malacok növekedésének, a belek állapotának javításában és egészségük védelmében.
A Koppenhágai Egyetem és az Aarhusi Egyetem kutatói egy cikket publikáltak a kutatásukról, amelyben megvizsgálták a sertéstenyésztésben alkalmazott cink-oxid alternatíváját – írja a pigprogress.net.
Pontosabban azt, hogy a repceliszt javíthatja-e az elválasztott malacok teljesítményét és serkenti–e a bél fejlődését, valamint a bél mikrobiota érését az étrendben cink hiányában. Összességében 1240 malacnál végezték el a teszteket 28-85 napos korukban.
Összességében öt különféle lehetőséget választottak a malacok táplálására az alaptáplálkozás alapján:
- Nincs adalékanyag (negatív kontroll)
- 2500 ppm bemeneti cink-oxid (pozitív kontroll)
- Erjesztett repceliszt
- Egy fajta barna makroalgával ( Ascophylum nodosum ) erjesztett repce
- A repce 2 barna makroalgával ( A. nodosum és Saccharina latissimi ) erjesztett repce
A fermentációt szilárd fázisú fermentációval végezték, oltóanyag felhasználásával, amely 3 tejsavat fermentáló baktériumból áll, mint például a Pediococcus acidilactici , a Pediococcus pentosaceus és a Lactobacillus plantarum.
A fermentált repcével vagy a makroalgákkal erjesztett repcével etetett malacoknak jobb eredményeket produkáltak, mint a csak cink-oxidot kapó malacok.
Ezenkívül a cink-oxiddal, a repceliszttel, önmagában erjedve és mindkét típusú mikroalgával variánsok jobban serkentik az éhbél fejlődését, mint a negatív kontroll esetén.
A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az erjesztett repce felgyorsítja a vastagbél nyálkahártyájának fejlődését és csökkenti a bélgyulladás jeleit. Végül, de nem utolsó sorban, az összes erjesztett takarmány, valamint a cink-oxidot tartalmazó étrend hasonló változásokat okozott a vastagbél mikrobióta összetételében és változatosságában, mint egy olyan étrend, amely nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot.
A szerzők hangsúlyozzák, hogy a malac növekedése, a bél fejlődése és az egészségügyi mutatók robusztusak vagy számszerűen javultak, amikor az étrendhez hozzáadott cinket csak erjesztett repce liszttel helyettesítették.