Villányi világszínvonal: Kövesdi Zsófia kapta az Év Nemzetközi Női Borásza címet

Németország legnagyobb internetes borértékelő portálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ címmel tüntette ki. Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. A német szakportál évente több, mint 10 ezer tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. […]

Tovább…

330 hektáron kezdődik meg a szüret a Villányi borvidék kékszőlőiben

A szőlősgazdák egy része már augusztus utolsó napjaiban megkezdheti a Villányi borvidék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a villányi borvidéken. A mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely elmondta, hogy a területen elenyésző mennyiségben jelen lévő fehér szőlőfajták szedése már augusztus közepén megindult, ezután pedig a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban. […]

Tovább…

Remek vörösborok lesznek a villányi bortermelők 2019-es szüretéből

A mennyiségét tekintve jó átlagos, minőségében pedig kiváló volt az idei szőlőtermés a villányi borvidéken – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel a szüret utáni jelentések alapján. Nagy Gergely szerint a termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban. A termésátlagok az elmúlt évek viszonylatában jónak számítanak. […]

Tovább…

Villányi borászat lett Az Év Pincészete Magyarországon

A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította meg Az Év Pincészete Magyarországon címet. A szakmai körök szavazatai alapján a díj egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazza, amely tevékenységével, a szőlőtermesztés, a borkészítés és értékesítés, valamint a borturizmus teljes vertikumában a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítését tartósan, eredményesen és magas színvonalon szolgálja. Idén egy villányi borászat nyerte az elismerést. […]

Tovább…