Fontos kutatás a cirokszemek emészthetőségével kapcsolatban

Hamza Mameri az INRAE tudományos munkatársa (Transform osztály) az IATE (Agropolimer Engineering and Emerging Technologies) közös kutatási egységének Soft Matter Engineering (I2M) csoportjában. Öt évvel ezelőtti került az UMR-hez, és ezzel kezdetét vette a cirokszemek fehérjéi emészthetőségének javításával kapcsolatos multidiszciplináris munka. […]

Tovább…

Telt ház a cirokért: a SEMAE programjain sorolták az előnyöket – videóval

Idén a párizsi “Salon International de l’Agriculture” agárkiállításon 1000 francia és nemzetközi kiállító és mintegy 615 204 látogató fordult meg. A 40 000 szakember, valamint a francia és nemzetközi delegációk között a SEMAE vetőmag és növény szakmaközi szervezet több mint 60 tematikus programot valósított meg a #Village Semences (Vetőmag Falu) standján. […]

Tovább…

A cirok jó választás a klímaváltozásból adódó kihívásokra

Mivel a cirok Afrikából származik, kimagasló aszály-, valamint stressztűrő képessége miatt egységnyi szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának, így csapadékhiányos körülmények között ugyanazon a területen a termése legalább 15-20%-kal magasabb, mint a kukoricáé. Termesztése nem igényel speciális gépeket, a vetésforgóba jól beilleszthető, a szélsőségesen szikes vagy homokos területek kivételével biztonságosan termeszthető. […]

Tovább…

A cirok lehet a jövő kukoricája

A kukorica részleges kiváltására lehet alkalmas a szemescirok takarmánynövényként, hiszen rosszabb termőterületeken és aszályos években is kedvező hozamokra képes, ez a termésbiztonság pedig felértékelődő szempont minden gazdálkodónak – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a cirok jövőben betöltött szerepéről, felhasználási lehetőségeiről esett szó. […]

Tovább…

Kevesen használják, pedig bírja a szárazságot a cirok

Letarolta az aszály idén nyáron Európát, rengeteg kárt okozva a termelőknek és a vásárlóknak is. Itthon is általános látvány a kiszáradtnak tűnő, lehajlott tányérú napraforgók szomorú sora. A klímaváltozás nyomán az aszályos időszakok majd egyre gyakrabban fordulnak elő. Az alkalmazkodásban pedig az ilyen klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet. A cirok komoly lehetőség. […]

Tovább…

Három nagy előnyt is hoz a cirok az emelkedő termelési költségek közepette

A koronavírus okozta egészségügyi válsággal, majd az ukrán-orosz háborúval összefüggő világpiaci feszültségek az elmúlt 2 évben a mezőgazdasági termelési költségek folyamatos emelkedését eredményezték. Ez különösen érzékelhető a műtrágyák és a növény-egészségügyi termékek költségei vonatkozásában; ehhez jön még a vízkészletek éghajlati okokból bekövetkezett csökkenése. […]

Tovább…