Kevesen használják, pedig bírja a szárazságot a cirok

Letarolta az aszály idén nyáron Európát, rengeteg kárt okozva a termelőknek és a vásárlóknak is. Itthon is általános látvány a kiszáradtnak tűnő, lehajlott tányérú napraforgók szomorú sora. A klímaváltozás nyomán az aszályos időszakok majd egyre gyakrabban fordulnak elő. Az alkalmazkodásban pedig az ilyen klímát elviselő növények elterjedése is sokat segíthet. A cirok komoly lehetőség. […]

Tovább…

Három nagy előnyt is hoz a cirok az emelkedő termelési költségek közepette

A koronavírus okozta egészségügyi válsággal, majd az ukrán-orosz háborúval összefüggő világpiaci feszültségek az elmúlt 2 évben a mezőgazdasági termelési költségek folyamatos emelkedését eredményezték. Ez különösen érzékelhető a műtrágyák és a növény-egészségügyi termékek költségei vonatkozásában; ehhez jön még a vízkészletek éghajlati okokból bekövetkezett csökkenése. […]

Tovább…

Alkalmazkodó és ellenálló gabona kell a szárazságban

Dr. Reinhard Puntigam, a németországi Grubban található Bajor Állami Mezőgazdasági Kutatóközpont takarmányozási és takarmánygazdálkodási intézetének kutatója számára a cirok a legfőképpen releváns a szárazság terhelte szezonokban is. Az agronómiai szempontból kevésbé igényes cirok botanikailag is jobban ellenáll a szárazságnak, mint más gabonafélék. […]

Tovább…

Előretörés a nemesítésben: a cirok nagy lehetősége a fajtaszelekció

A dél-franciaországi Toulouse-ban megrendezett 2021-es Európai Cirokkonferencián Patrice Jeanson a LIDEA, Magdalena Buschmann a KWS és Joël Alcouffe az RAGT részéről tartott bemutatót a főbb európai vetőmagcégek cirokfajtakínálatáról. A szakértők szerint a gabonatermesztés és az értéklánc javítása érdekében a fajtaszelekció során számos paramétert kell figyelembe venni. […]

Tovább…

Francia támogatással fejlődik a közös cirokprojekt

A Sorghum ID európai, szakmaközi cirokszervezet és a Nitrosorg együttműködési projekt konkrét célokat tűzött ki maga elé: a minőség maximális javításával javítani kívánja a fajtaszelekciót, különös tekintettel a fehérjetartalomra, az emészthetőségre, valamint a baromfitakarmányozásra való alkalmasság előtérbe állításával; a projekt másik célja a nemesítőknek való tudásátadás. […]

Tovább…

A hagyományos kultúráknál ellenállóbb a klímaváltozás hatásaival szemben a cirok

“A mezőgazdaság az éghajlati és környezeti kihívásokkal szemben” címmel tartott előadást Serge Zaka, az agroklimatológia iránt szenvedélyesen érdeklődő tudós. A kutatói tevékenysége középpontjában az éghajlatváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatása áll. A szakember a 2021-es, Franciaországban, Toulouse-ban tartott cirokkonferencián nagyon fontos, a gazdákat is érzékenyen érintő technológiai előnyökről is beszélt a cirok termesztésével kapcsolatban. […]

Tovább…