A cirok minden része hasznosítható

A ciroknövény több szempontból is fontos haszonnövény. Számos piaci értékesítési lehetőséget kínál a humán táplálkozás, az állati takarmányozás, a bioenergia és a bioanyagok területén. Továbbá ugyanabból a cirokkultúrából a szemek felhasználhatók a humán táplálkozásban, a növény szárából kinyert lében található vízben oldódó cukrokból bioetanol készül, a megmaradt, kipréselt szárat pedig állati takarmányozásra vagy energiafejlesztésre lehet használni kapcsolt energiafejlesztés vagy második generációs bioüzemanyag formájában. […]

Tovább…

Eloszlatnák a cirok rossz emészthetőségének tévhitét

Sok gazda gondolja azt, hogy a cirok magas tannintartalommal rendelkező növény. Ez azért vet rossz fényt rá, mert az együregű gyomrú állatok takarmányozásában a tápban jelenlévő tannin jelentősen rontja az emészthetőséget. Több elemzés alapján viszont elmondható, hogy a cirokban jelen lévő 1 százalék tannin a sertéseknél 7, a baromfinál pedig 11 százalékkal csökkentette a hasznosítható energia értékét. Az európai cirokra azonban mindez már nem igaz. […]

Tovább…

Leírta az európai szakmaközi cirokszervezet, milyen a sikeres betakarítás

A ciroktermesztésben érdekeltek egyetértenek abban, hogy fontos a cirok és a hibrid cirok genetika, illetve annak a széles körű felhasználhatóságának előtérbe állítása. A Sorghum ID európai szakmaközi cirokszervezet szakemberei ennek érdekében rendszeresen tájékoztatják a gazdálkodókat és az érdeklődőket a ciroktermesztés fontos híreiről, érdekességeiről, sajátosságairól és helyes gyakorlatáról. Ezúttal a sikeres betakarítás eléréséhez lényeges információkat és tanácsokat osztották meg. […]

Tovább…

A kukorica nem lesz mindig drága, a klíma melegszik, előretörhet a cirok

Igazi kuriózum volt a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatóján, ahol a kukoricák mellett két nemesítőház cirokhibridjei is ott voltak. A kísérletet szervező szakemberek és a fajtatulajdonosok igyekeztek ráirányítani a figyelmet a növényben rejlő lehetőségekre. A cirok ugyanis minden olyan jó tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt közkedvelt lehetne – mondta dr. Kiss Erzsébet, a fajtabemutató szakmai vezetője. Ám hozzátette, itthon egyelőre kevéssé bíznak benne a gazdák, pedig a szemescirok a humán táplálkozásban, a silócirok pedig a téli tömegtakarmány-előállításban lehetne fontos alapanyag. […]

Tovább…

Az okos gazda helyet csinál a ciroknak a vetésforgóban

Igazi kuriózummal szolgál idén a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatója, ahol a kukoricák mellett két nemesítőház cirokhibridjei is megtekinthetők.
A kísérletet szervező IKR Agrár szakemberei és a fajtatulajdonosok ezzel szeretnék felkelteni az érdeklődést és ráirányítani a figyelmet a növényben rejlő lehetőségekre. […]

Tovább…

Milyen előnyöket nyújthat a szilázscirok a tejiparban?

A csehországi Ivanovice na Hané kísérleti állomáson tartott szakmai előadássorozatot a Prága-Ruzyně Gabonakutató Intézet a szilázscirok alkalmazási előnyeiről a tejelő szarvasmarhák takarmányozásában. A 2020. szeptember 22-én rendezett eseményen több kísérleti eredményről is szó volt. A látogatók információkhoz juthattak erről az országban még csak kevésbé ismert gabonanövényről. A kísérleti állomás vezetője, Miroslav Janeček és szakértői csapata, valamint a Seed Service, a Cseh Köztársaságban már 2008 óta cirokfejlesztéssel foglalkozó úttörő cég képviselői fogadták a Sorghum ID csapatát. […]

Tovább…

Ausztria, Magyarország és Törökország is fejleszt a cirok termesztésében

Egyre többen és komolyabban érdeklődnek a cirok termesztése iránt. A klímaválság okozta szélsőséges időjárási események következtében kiszámíthatatlan körülményekhez megfelelően alkalmazkodó növény bizonyos feltételek között biztosabb termést hoz, mint a kukorica. A kereslet meghozta a gazdák kedvét a ciroktermesztés megoldásainak megismerésére. Ebben segít a Sorghum ID szervezet, amely Törökországban, Ausztriában és Magyarországon is tartott szakmai rendezvényt. […]

Tovább…

Jobb, mint a kukorica? A világ meghódítására készül a cirok

Dr. Walter A.J. de Milliano a „made in Holland” cirok úttörője. Közel 20 éve kísérletezik a hollandiai ciroktermesztéssel. 2020-ban úgy döntött, hogy a hozampotenciál felmérése érdekében a kísérletet Észak-Franciaországra is kiterjeszti. „Az éghajlatváltozás egyik következménye, hogy csökken a tavasztól őszig leeső csapadék mennyisége. A gabonatermesztők tehát olyan új termények felé fordulnak, amelyeknek a jelenleg szokásosan termesztett gabonáknál alacsonyabb a vízigénye. Feltéve, hogy a cirokfajták jó hozamúak legyenek” – teszi hozzá. […]

Tovább…