Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a cirok

Lalatiana Rakotozafy a CNAM kutatómérnöke SayFood laboratóriumban, amely a a Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) rendszerében az új élelmiszerek kutatására szakosodott Franciaországban. Az AgroParisTech és az INRAE által létrehozott laboratórium feladata új tudományos ismeretek megszerzése és új megközelítések kidolgozása a termék- és folyamatmérnöki tevékenység előmozdítása érdekében. A párizsi Gépro csapatában a növényi nyersanyagok hasznosításán és a késztermékek funkcionalitásának átalakításán dolgozik. Ő foglalta össze, miért előnyös nagyon a cirok.

A Sorghum ID oldalán megjelent ”Egy szóban a cirokról?” című cikket szemléztük. „Előnyös” – Lalatiana Rakotozafy ezt a szót választotta, hogy egy szóban foglalja össze a cirok lényegét. 

Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a szárazságban is jól termő gabonaféle, a cirok
Előnyös táplálkozási tulajdonságú és egészséges is a szárazságban is jól termő gabonaféle, a cirok

„A cirok jót tesz a bolygónknak, számos agronómiai tulajdonságával – hogy ellenáll a hőségnek, alacsony a víz- és inputanyag igénye, rövid az életciklusa – előnyös a termelőnek, de a fogyasztónak is. A növény az ICRISAT (1) minősítése szerint okos élelmiszer (smart food), amely előnyös táplálkozási tulajdonságokkal (tápértékkel) és az egészségre kedvező biokémiai összetétellel rendelkezik.”

Előnyös táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező gabonaféle (2)

A SayFood kutatási egységen belül Lalatiana Rakotozafy a cirok viselkedését vizsgálja a növény feldolgozásának különböző fázisaiban. A gabona „őrlésétől” – az első átalakítástól, amely során a gabonából liszt lesz – annak késztermékké válásáig követi nyomon a cirok funkcionális tulajdonságait: 

  • a vízmegtartó képességet, 
  • az olajfelvevő képességet, 
  • a duzzadó képességet, 
  • az emulgeáló tulajdonságokat, valamint 
  • a habképző tulajdonságokat. 

Ezt követően a kutatócsoport felállítja a növény profilját, hogy a feldolgozási folyamat végeredményeképpen emberi fogyasztásra alkalmas termék születhessen.

„A cirok szénhidrátpolimerekben, makro- és mikrotápanyagokban gazdag gabona. Linolsavtartalma is magas; a linolsav az Omega 6 családba tartozik, és csak a cirokra jellemző. Táplálkozási tulajdonságai alapján a cirok nagy lehetőségeket rejtő gabonaféle.”

A cirokszem összetétele. Forrás: Khoddami, et al. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021.
A cirokszem összetétele. Forrás: Khoddami, et al. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021.

Jótékony hatással van az egészségre is

„A cirok már kémiai összetételénél fogva is potenciálisan jótékony hatással van az egészségre. A cirok elsősorban a gluténmentes diéták egyik kedvelt összetevője, ezen túlmenően olyan bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek (fenolsavtartalmának köszönhetően) antioxidáns, antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő és antiproliferatív tulajdonságokkal rendelkeznek (3). A cirok javítja a szénhidrát-anyagcserét is, így a cukorbetegség kialakulása ellen is kedvezően alkalmazható.

A fogyasztás előnyös tulajdonságai
A fogyasztás előnyös tulajdonságai

1. ICRISAT: Az International Crops Research Institute for the Semi-Arid Tropics politikamentes, nonprofit szervezet, amely az ázsiai és a szubszaharai Afrika száraz területeinek fejlesztése érdekében mezőgazdasági kutatásokat folytat.

2. A tápérték az élelmiszer azon képessége, hogy képes kielégíteni a napi szükségleteket.

3. A farmakológiában az „antiproliferatív” jelző olyan anyagot jelöl, amely megakadályozza egy jelenség szaporodását.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Rekordok és jó minőség Több megyében a jelenlegi adatok alapján, rekordot döntött a búza termésátlaga, Tolnában közel 6 t, Baranyában több mint 5 t és a leggyengébb Szabolcs...
Bálák tűzveszélyben, ajánlatroham a Magro-n A hétnek és a kánikulának még közel sincs vége – tetőzés hétfőn -, de már több megyéből is érkeztek többezer égő báláról szóló hírek - volt, ahol álla...
Az aratás vége felé közeledve… A Magro.hu piactérre naponta átlagosan 10 új gabona vételi és eladási ajánlat kerül feltöltésre, amely többszáz tonnányi terméket jelent. A lendület a...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...