A cirok termesztéséről is beszéltek a SIA Mezőgazdasági Kiállításon

A 60. SIA kiállítást tavaly márciusban rendezték meg Franciaország fővárosában, Párizsban. Több mint 600 000-en látogattak el erre az eseményre, ennyien mutattak érdeklődést a mezőgazdaság iránt. 1000-nél is több francia és nemzetközi kiállító volt jelen, köztük a SEMAE, a francia vetőmag- és palántakereskedelmi szövetség, amelynek standján egy cirokról szóló konferencia is helyet kapott. […]

Tovább…

Fontos kutatás a cirokszemek emészthetőségével kapcsolatban

Hamza Mameri az INRAE tudományos munkatársa (Transform osztály) az IATE (Agropolimer Engineering and Emerging Technologies) közös kutatási egységének Soft Matter Engineering (I2M) csoportjában. Öt évvel ezelőtti került az UMR-hez, és ezzel kezdetét vette a cirokszemek fehérjéi emészthetőségének javításával kapcsolatos multidiszciplináris munka. […]

Tovább…

Előretörés a nemesítésben: a cirok nagy lehetősége a fajtaszelekció

A dél-franciaországi Toulouse-ban megrendezett 2021-es Európai Cirokkonferencián Patrice Jeanson a LIDEA, Magdalena Buschmann a KWS és Joël Alcouffe az RAGT részéről tartott bemutatót a főbb európai vetőmagcégek cirokfajtakínálatáról. A szakértők szerint a gabonatermesztés és az értéklánc javítása érdekében a fajtaszelekció során számos paramétert kell figyelembe venni. […]

Tovább…

Kevesebb kockázat és több lehetőség az európai cirokban az ukrajnai háború idején

Az ukrán-orosz háború számos ágazatban okozott zavart a világgazdaságban. Hogyan befolyásolhatja ez a 2022-es gabonafélék, különösen a cirok vetésterületét? Ennek járt utána egy szakmai szervezet. Leírták, hogy nehéz megjósolni az ukrajnai háború kimenetelét, és annak hatását a gabona termőterületek alakulására. […]

Tovább…

Francia támogatással fejlődik a közös cirokprojekt

A Sorghum ID európai, szakmaközi cirokszervezet és a Nitrosorg együttműködési projekt konkrét célokat tűzött ki maga elé: a minőség maximális javításával javítani kívánja a fajtaszelekciót, különös tekintettel a fehérjetartalomra, az emészthetőségre, valamint a baromfitakarmányozásra való alkalmasság előtérbe állításával; a projekt másik célja a nemesítőknek való tudásátadás. […]

Tovább…

A cirok minden része hasznosítható

A ciroknövény több szempontból is fontos haszonnövény. Számos piaci értékesítési lehetőséget kínál a humán táplálkozás, az állati takarmányozás, a bioenergia és a bioanyagok területén. Továbbá ugyanabból a cirokkultúrából a szemek felhasználhatók a humán táplálkozásban, a növény szárából kinyert lében található vízben oldódó cukrokból bioetanol készül, a megmaradt, kipréselt szárat pedig állati takarmányozásra vagy energiafejlesztésre lehet használni kapcsolt energiafejlesztés vagy második generációs bioüzemanyag formájában. […]

Tovább…

Milyen előnyöket nyújthat a szilázscirok a tejiparban?

A csehországi Ivanovice na Hané kísérleti állomáson tartott szakmai előadássorozatot a Prága-Ruzyně Gabonakutató Intézet a szilázscirok alkalmazási előnyeiről a tejelő szarvasmarhák takarmányozásában. A 2020. szeptember 22-én rendezett eseményen több kísérleti eredményről is szó volt. A látogatók információkhoz juthattak erről az országban még csak kevésbé ismert gabonanövényről. A kísérleti állomás vezetője, Miroslav Janeček és szakértői csapata, valamint a Seed Service, a Cseh Köztársaságban már 2008 óta cirokfejlesztéssel foglalkozó úttörő cég képviselői fogadták a Sorghum ID csapatát. […]

Tovább…

Ausztria, Magyarország és Törökország is fejleszt a cirok termesztésében

Egyre többen és komolyabban érdeklődnek a cirok termesztése iránt. A klímaválság okozta szélsőséges időjárási események következtében kiszámíthatatlan körülményekhez megfelelően alkalmazkodó növény bizonyos feltételek között biztosabb termést hoz, mint a kukorica. A kereslet meghozta a gazdák kedvét a ciroktermesztés megoldásainak megismerésére. Ebben segít a Sorghum ID szervezet, amely Törökországban, Ausztriában és Magyarországon is tartott szakmai rendezvényt. […]

Tovább…