A cirok jó választás a klímaváltozásból adódó kihívásokra

Az elmúlt szezonban, több mint 120 éve nem tapasztalt aszály sújtotta a magyar mezőgazdaságot a tavaszi vetésű növények számára legfontosabb vegetációs időszakban. Mivel továbbra is a kukorica a meghatározó a magyar vetésszerkezetben, így az elmúlt szezon szinte minden növénytermesztő számára óriási termés- és ezáltal jövedelemkiesést, az állattenyésztők számára tömegtakarmány alapanyag hiányt és egyben megnövekedett takarmányozási költségeket okozott.

Egyre többen látják be, hogy Magyarország egyes területei nem alkalmasak a kukorica biztonságos termesztésére, ezért keresik azokat a növényeket és megoldásokat, amelyek termesztésével és alkalmazásával csökkenthetik az időjárásból adódó kockázatokat. Emellett az inputárak drasztikus emelkedése még inkább felértékelte azokat a növényeket, amelyek alacsonyabb tápanyag-visszapótlás mellett is jövedelmezően termeszthetők.

Silócirok

A biztonságos termelést előtérbe helyező gondolkodás nem csak a magyar termelőkre jellemző, hanem az európai gazdáknál is évek óta mozgatója a vetésszerkezet tudatos átalakításának. Emiatt egyre több termelő választja a cirkot, mint választ a klímaváltozásból adódó kihívásokra.

A cirok sikerének titka egyszerű és magában a növényben keresendő.

Mivel a növény Afrikából származik, kimagasló aszály-, valamint stressztűrő képessége miatt egységnyi szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának, így csapadékhiányos körülmények között ugyanazon a területen a termése legalább 15-20%-kal magasabb, mint a kukoricáé. Termesztése nem igényel speciális gépeket, a vetésforgóba jól beilleszthető, a szélsőségesen szikes vagy homokos területek kivételével biztonságosan termeszthető.

A szemes cirok a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42 millió hektáron termelt gabonanövény, kiváló takarmány-alapanyag. Jelenleg hazánkban nem tudunk annyit szemes cirkot termelni, mint amennyire tartós piaci igény van. A silócirok egyre több mérvadó állattartó számára alternatív megoldás, akik így akarják biztonságosan megtermelni és biztosítani a tömegtakarmány-bázisukat gyengébb adottságú területeken.

Szemes cirok

A Lidea Európa legnagyobb ciroknemesítő és a legszélesebb fajtaválasztékkal rendelkező vetőmag-vállalata. Kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan nő a cirokkal bevetett területek nagysága hazánkban is. Mások vagyunk, mint az egyéb nemesítőházak, mert a kiváló genetika mellett szaktanácsadói hálózatunkon keresztül olyan személyre szabott megoldásokat kínálunk partnereink részére, amelyek a hazai viszonyok között biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden piaci szereplő számára.

A ciroktermesztés sikerében alapvető a fajtaválasztás, ami mindig egy stratégiai döntés. Az eltérő igények és lehetőségek eltérő megoldásokat kívánnak.

A Lidea fajták évek óta piacvezetők Magyarországon is. A kínálatunkban megtalálható szemes cirok hibridjeink jól beilleszkednek és kiemelkedően teljesítenek a hazai termesztési környezetben, termésük kifejezetten keresett, mivel találkozik a célpiac igényeivel, ezért könnyen és biztosan értékesíthetők. Silócirok-portfóliónkat a szarvasmarha-ágazat eltérő, speciális takarmányozási igényeinek figyelembevételével alakítottuk ki, megtalálhatók benne az ún. hagyományos, de takarmányozásra egyértelműen javasolt silócirkok mellett a legújabb szakmai nemesítési irányt képviselő BMR típusú silócirkok is.

Összegezve: a Lidea cirok termesztése lehetőséget teremt a gazdáknak arra, hogy aszályos körülmények között, gyengébb adottságú területeken is biztonságosan és jövedelmezően tudjanak gazdálkodni.

Legyen Ön akár termelő, akár állattartó vagy épp emberi fogyasztással kapcsolatban keres információkat, a www.acirok.hu oldalon mindent megtalál!

Az összes hibrid leírása, illetve a cirok termesztéstechnológiai kiadványunk is megtalálható online formában a weboldalunkon:

Balogh László
termékmenedzser
Lidea Hungary Kft.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Komoly konkurenciát kaphat a kukorica Gyakran téma, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben más növények termesztésére kell átállni a mostaniak helyett. Ezt mondani könnyű, viszont valódi...
Erős hátszéllel letaszíthatja a trónról a cirok a ... A cirok termőterülete Magyarországon körülbelül 20 ezer hektárra tehető, amivel harmadikok vagyunk az Európai Unió rangsorában. A jövőben azonban az E...
Így könnyű – pénzelik a kukorica legnagyobb ellenf... Időről időre felmerül a téma: van-e olyan növény, amely sikeresen helyettesítheti a kukoricát a takarmányozásban. Ilyenkor a cirok jut eszébe sokunkna...
A cirok a jövő alternatív takarmánynövénye Bár vélhetően kiváltani nem fogja, jó alternatíva lehet a cirok a termelők számára a kukorica mellett. A takarmány- és az élelmiszeripar is megfelelő ...
Felejtse el a kukoricát, a jövő a cirokra fogad Kevésbé igényes, mint a kukorica, kiemelkedő a szárazságtűrése, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához nagyjából feleannyi vizet használ fel,...
Ez a szántóföldi kultúra jól bírja a klímaváltozás... A klímaváltozás igencsak átformálhatja a gazdálkodás szerkezetét Magyarországon is. Egyre inkább felértékelődnek a kevésbé kedvező adottságok esetén ...