A növények stressztűrését, a gabonaminőséget befolyásoló tényezőket és a mikroszennyezőket vizsgálják az új magyar laborban

Új analitikai labor létesült az MTA ATK Mezőgazdasági Intézetében Martonvásáron. A GINOP-2.3.3-15-2016-00018 számú projekt keretében egy új, elsősorban metabolomikai vizsgálatok végzésére való analitikai labort alakítottak ki. A labor működését az intézet Növényélettani Osztályához tartozó kutatók végzik, ennek vezetője Janda Tibor, az MTA Doktora. […]

Tovább…

Minőség és mennyiség a búzatermesztésben – tudósszemmel

Az adott évi termést három tényező határozza meg: a genetika, az agrotechnika és az időjárás. A termés oldaláról vizsgálva a termés kétharmadáért nem a fajta felel, hanem a másik két tényező. Ennek igazságát a búzatermesztés területén sok évtizedes kísérletek bizonyítják, amikor a termésnövekedésnél a 70-es és 80-as években közel azonos súllyal szerepeltek a jobb fajták, a korszerű, nagyobb adagú műtrágyázás és a növényvédelem. […]

Tovább…

Van működő magyar megoldás a hő- és szárazságstressz ellen

Jól termő, stabil és ellenálló kukoricák, szóják, napraforgó és cirok. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) tagjaként tevékenykedő Gabonakutató Nonprofit Kft. az elmúlt évtizedben megkezdett fejlesztésekkel, új kutatási módszerekkel és a mindennapokban is használható eredményekkel jelentkezett. […]

Tovább…