Hasznos magyar gyógynövénykomposztálás szabadalom született a Széchenyi István Egyetemen

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak. A hulladékfelhasználás csökkentését támogatja. A közös projektben a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.-vel és a Pannonhalmi Apátsági Pincészettel gyógynövények élelmiszeripari felhasználásával foglalkoztak a kutatók. Gyógynövénymaradványok keletkeztek, amikből gyógynövénykomposztot készítettek. […]

Tovább…

50 éves mélyponton a magyar kukoricatermelés, túlélhető a klímaváltozás?

A búzánál és a kukoricához hasonlóan tavaszi vetésű – így az aszálynak jobban kitett – napraforgónál szintén növekedik a termésátlag, még a siralmas 2022-es számok után is. A hosszú távú növekedés azt jelzi, hogy a növénynemesítés és az agrotechnikai fejlődés egyelőre ellensúlyozni tudja a klímaváltozás egyre negatívabb hatásait. […]

Tovább…

Lekutatták, rákkeltő-e a feldolgozott hús fogyasztása

A hús mindig is fontos táplálékforrás volt, és továbbra is az, értékes tápanyagok széles skáláját biztosítja, amelyeket testünk könnyen felszívhat. Más állati eredetű élelmiszerekkel, például halakkal, tojással és tejjel együtt fontos szerepet játszik számos európai kulturális hagyományban és receptben. Az emberek biológiailag alkalmazkodnak a húst tartalmazó étrendhez, ami fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étrendben. A húsban és más állati eredetű élelmiszerekben található egyes tápanyagok nem mindig könnyen beszerezhetők vagy beszerezhetők növényi alapú élelmiszerekből. […]

Tovább…

Útmutató a Nébihtől: talajvédelem és erózió

A talaj legfontosabb tulajdonsága a termékenysége, vagyis az a képessége, hogy megfelelő időben és a szükséges mennyiségben képes a növényeket vízzel és tápanyagokkal ellátni. A termőföldek védelme, a talajvédelem hazánkban törvény által szabályozott, a törvény betartása mindenki számára kötelező. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) útmutatója. […]

Tovább…

Műhelymunkára hívta a regeneratív gazdálkodókat az ÖMKi

Pest vármegyében, az Aszódi járásban, Galgahévíz településen gyűlt össze a Regeneratív Mezőgazdaság Forradalma programban résztvevő gazdálkodó partnercsapat és az ÖMKi 2023. novemberének utolsó napján, hogy közösen értékeljék ki a 12 gazdaság talajtani adottságait, az alkalmazott művelési technológiáik előnyeit és hátrányait. […]

Tovább…

Mikorrhiza gombák talajba oltásával javítottak a hozamon a kutatók

A zürichi és bázeli egyetem, az Agroscope és a Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) kutatóiból álló kutatócsoport kimutatta, hogy az arbuszkuláris mikorrhiza gombákkal végzett talajoltás műtrágyák vagy peszticidek nélkül segíthet fenntartani, sőt, javítani a hozamot. A gombákat vetés előtt keverték a talajba 54 észak- és kelet-svájci kukoricatermelő gazdaság 800 kísérleti parcelláján. […]

Tovább…

Félelmetesen és gyorsan romlik a magyar termőföldek állapota

A klímaviszonyokon túl az intenzív mezőgazdasági termelés hatására is gyorsan romlik a termőföldek állapota. Magyarország mező- és erdőgazdasági területeinek mintegy 50 százaléka kitett a talajromlás veszélyének. Kiemelten fontos, hogy minél többen fenntartható termelési módokkal, felelős talajműveléssel és természetes, jó minőségű talajjavító készítményekkel tegyenek az egészséges talajéletért. […]

Tovább…

Vészes ütemben romlik és fogy a hazai termőtalaj, de van remény

Egyre fogyatkoznak Magyarország mezőgazdasági hasznosítású földterületei. A hivatalos mezőgazdasági mérések bevezetése óta szántóterületből 1942-ben mérték a legtöbbet, amikor 5,62 millió hektár volt az adat. Ma csak mintegy 4,2 millió hektárról lehet beszélni. Gyümölcsösből 1966-ban volt a legtöbb, 172 ezer hektárnyi, ma ennek a fele sincs, csupán 83 ezer hektáron van ültetvény. […]

Tovább…