Ingyenesen elérhető az ÖMKI tájfajta paradicsom katalógusa

Habár kiszorult az intenzív ipari termelésből, igazi különlegességként születik újjá a kiskertekben, balkonokon és teraszokon a tájfajta paradicsom. A genetikai változatosság sajátos habitusban, termésformákban és színekben tükröződik. Kiemelkedő minősége és egyedi ízvilága, valamint kiváló alkalmazkodóképessége van. Ráadásul az interneten ingyenesen elérhető az ÖMKi tájfajta paradicsom katalógusa.

Az ÖMKi írta meg, hogy a tájfajta paradicsom termesztésével és fogyasztásával nem csak az egészséget támogatjuk, de hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is. Az ingyenesen elérhető ÖMKI tájfajta paradicsom katalógusában a 2012-ben indított hazai tájfajta paradicsomok ökológiai termeszthetőségét vizsgáló részvételi kutatásból a hat legjobban teljesítő tájfajta paradicsomot mutatják be, melyek palántái 2019 óta kereskedelmi forgalomban is elérhetők.

Bár kiszorult az intenzív ipari termelésből, igazi különlegességként születik újjá kiskertekben és teraszokon a tájfajta paradicsom - Forrás: ÖMKi
Bár kiszorult az intenzív ipari termelésből, igazi különlegességként születik újjá kiskertekben és teraszokon a tájfajta paradicsom – Forrás: ÖMKi

Új helyszíneken hódít a tájfajta paradicsom

Habár kiszorult az intenzív ipari termelésből, igazi különlegességként születik újjá a kiskertekben, balkonokon és teraszokon a tájfajta paradicsom. A genetikai változatosság sajátos habitusban, termésformákban és színekben tükröződik. Kiemelkedő minősége és egyedi ízvilága miatt könnyen az étkezés állandó részévé válik. Kiváló alkalmazkodóképessége miatt, ha jövőre újraveted, a környezethez egyre jobban illeszkedő növényeket kapsz – fogalmaztak.

A kiadványt nem lehet nyomtatott formában megrendelni, az online verzió ingyenesen letölthető erre a linkre kattintva.

Habár kiszorult az intenzív ipari termelésből, igazi különlegességként születik újjá a kiskertekben, balkonokon és teraszokon – írja a kiadvány.

Az előnyök:

  • A genetikai változatosság sajátos habitusban, termésformákban és színekben tükröződik.
  • Kiemelkedő minősége és egyedi ízvilága miatt könnyen étkezésünk állandó részévé válik.
  • Kiváló alkalmazkodó képessége miatt, ha jövőre újraveted, a környezethez egyre jobban illeszkedő növényeket hoz.
  • Termesztésükkel és fogyasztásukkal nemcsak egészségünkért teszünk, de hozzájárulunk agrár-örökségünk életben tartásához és a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is.
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...
Heti agrárhír-összefoglaló Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődé...