Hasznos magyar gyógynövénykomposztálás szabadalom született a Széchenyi István Egyetemen

Új gyógynövénykomposztálási technológia a lényege annak a Széchenyi István Egyetemen megszületett szabadalomnak, amit sikeresen bejegyeztettek. A fejlesztés a hulladékfelhasználás csökkentéséhez járul hozzá. A közös projektben a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.-vel és a Pannonhalmi Apátsági Pincészettel gyógynövények élelmiszeripari felhasználásával foglalkoztak a kutatók. Melléktermékként gyógynövénymaradványok keletkeztek, amikből gyógynövénykomposztot készítettek szarvasmarhatrágya és szalma felhasználásával. Ehhez állítottak össze egy baktériumkeveréket, és figyelték a hatását a komposztálásra.

A Széchenyi István Egyetem első elismert szabadalmának benyújtása három évvel ezelőtt kezdődött, s a folyamat nemrégiben sikeresen lezárult – írta az egyetem Alumni oldala. 

A szabadalom megszületésében részt vevő kutatók: Sáhó András (Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.), Dr. Varga László, Hanczné Dr. Lakatos Erika, Dr. Greff Babett, Dr. Ásványi Balázs és Dr. Molnár Zoltán a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kampuszán.

(Fotó: Adorján András)
A szabadalom megszületésében részt vevő kutatók: Sáhó András (Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.), Dr. Varga László, Hanczné Dr. Lakatos Erika, Dr. Greff Babett, Dr. Ásványi Balázs és Dr. Molnár Zoltán a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kampuszán.
(Fotó: Adorján András)

A gyógynövénykomposztálás vizsgálata és mellékterméke

Megszületését megelőzte egy közös projekt a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.-vel és a Pannonhalmi Apátsági Pincészettel, amelyben gyógynövények élelmiszeripari felhasználásával foglalkoztak a kutatók. Ennek melléktermékeként gyógynövénymaradványok keletkeztek, amikből gyógynövénykomposztot készítettek szarvasmarhatrágya és szalma felhasználásával. Ehhez állítottak össze egy tesztelt baktériumkeveréket, és a mikrobákkal beoltva figyelték, van-e hatása a komposztálásra – a szabadalom erre a komposztálási technológiára vonatkozik.

„a fő kérdésünk az volt, hogy a baktériumkeverék gyorsítja-e az alapvetően lassú folyamatot. A komposzt mikrobiológiai, kémiai és fizikai paramétereit megvizsgálva láttuk, hogy az alkalmazott baktériumkeverék és a használt technológia is eredményes volt, ebből született meg a szabadalom. Emellett elemeztük azt is, hogy milyen paraméterekkel rendelkezik a kész termék: hogyan hat a csírázásra és képes-e visszaszorítani a kórokozókat. Az eredmény pozitív volt. 

Megállapítottuk, hogy a komposzt növekedésserkentő hatással rendelkezik”– mondta el dr. Greff Babett, a Széchenyi-egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Élelmiszertudományi Tanszékének tudományos munkatársa.

Ezért nagy jelentőségű a magyar szabadalom

„A szabadalmunk azért is fontos, mert a gyógynövények egyre nagyobb teret hódítanak világszerte: emelkedik a felhasználásuk, nagyobb területen folyik a termesztésük, és ebből kifolyólag több hulladék keletkezik. Ebben pedig marad kihasználatlan hatóanyag, és ezáltal sokkal értékesebb komposztot képez, mintha ezt más zöldhulladékból készítenénk. Ez volt szabadalmunk elvi alapja, amit aztán a gyakorlatba is átültettünk” – mondta Hanczné dr. Lakatos Erika, a kar innovációs dékánhelyettese, a projekt szakmai vezetője.

„Ez egyetemünk első megadott szabadalma, ami azért is nagy siker, hiszen kiemelkedő tudományos eredményről van szó. Ezt a folyamatot kiváló példának tartjuk, és reméljük, hogy az azóta beadott szabadalmaink is ugyanígy sikerrel járnak” – mondta Vági Kornél, az egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának operatív vezetője.

Az egyetem eredményességének egyik fontos mérőszáma, hogy minél több beadott és elfogadott szabadalma legyen, ennek érdekében a szakmai és tudományos motiváción túl anyagilag is ösztönzi a kutatókat. Ezt elősegítendő úgy módosította a szellemitulajdon-kezelési szabályzatot, hogy aki rendelkezik elfogadott szabadalommal, egymillió forintos díjazásban részesül. Több alkotó esetén a pénzdíj arányosan oszlik meg közöttük – írták.

A további eredményeket és a kedvet is ösztönzik

„Célunk, hogy innovatív környezet biztosításával egyszerű, gyors támogatási formával segítsük, hogy az oktatók és a hallgatók transzparens módon elindulhassanak a vállalkozói világ irányába is. Számunkra nem csupán az oltalmazás lényeges: az egyetem és az egyetem tulajdonában álló Uni Inno Kft. együttműködésében a szabadalomképes szellemi alkotások hasznosítására is törekszünk, hogy ezekkel meg tudjunk jelenni a piacon termékként vagy szolgáltatásként” – emelte ki Vági Kornél.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatóságért kaptak díjakat a fiatalok A K&H Csoport idén első alkalommal ösztöndíjpályázatot hirdetett a magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák mester és PhD képzés...
A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Fenntartható növénytermesztés a méhek védelmében... Lerágott csontnak tűnik, de ettől még valóban komoly probléma a méhek folyamatos pusztulása világszerte. A fenntartható növénytermesztés viszont sokat...
Magyar lehet Európa legjobb ökológiai kertje A cserszegtomaji Barlang utcában található csodaszép parkot még 2013-ban adták át. Most lesz azonban csak igazán híres, ugyanis szeptember elején egés...
Műtrágyával élelmiszer, élelmiszerből műtrágya... Az élelmiszerhulladék felhasználásával csökkentenék az egyre nagyobb mértékű pazarlást az Egyesült Államokban. Ehhez egy olyan technológiát szabadalma...
Új növényfajták kifejlesztésén dolgozik egy magyar... Új Európai Uniós projekt, az úgynevezett SolACE, indult a  víz- és tápanyaghiány okozta növénytermesztési nehézségek leküzdéséért, amiben jelentős rés...