Lekutatták, rákkeltő-e a feldolgozott hús fogyasztása

A hús mindig is fontos táplálékforrás volt, és továbbra is az, értékes tápanyagok széles skáláját biztosítja, amelyeket testünk könnyen felszívhat. Más állati eredetű élelmiszerekkel, például halakkal, tojással és tejjel együtt fontos szerepet játszik számos európai kulturális hagyományban és receptben. Az emberek biológiailag alkalmazkodnak a húst tartalmazó étrendhez, ami fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étrendben. A húsban és más állati eredetű élelmiszerekben található egyes tápanyagok nem mindig könnyen beszerezhetők vagy beszerezhetők növényi alapú élelmiszerekből. […]

Tovább…

Jobban érthetik a lovak, ha úgy beszélnek hozzájuk, mint a kisgyerekekhez

Sokan úgy beszélnek a házi kedvenceikhez, mint a kisgyerekekhez: magasabb hangon, eltúlzott hanglejtéssel, sok lovas szól így a lovához is. A francia Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezeti Nemzeti Kutatóintézet (INRA) és a Francia Lovasintézet (IFCE) etológusai új tanulmányukban ennek a kommunikációnak a hatásosságát vizsgálták. Az Animal Cognition tudományos lapban megjelent tanulmányuk eredményeit a tenyésztők és a lovasok is felhasználhatják arra, hogy megkönnyítsék a napi kommunikációt az állatokkal. […]

Tovább…

A kecskék érzelmeket közvetítenek: hangokból ismerik fel a társaik jelzéseit

Egy, az angliai Queen Mary Egyetem által elvégzett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek felismerni a legapróbb érzelmi változásokat is a társaik hangjelzéseiből. Ennek bizonyítására a kutatók úgy rögzítették a kecskék hívóhangját, hogy az vagy pozitív, vagy negatív tartalmat jelentett. Ezt később egy hangszórón játszották le egy másik egyednek. A kísérlet során három különböző hívóhangot mutattak minden kecskének: az első kettő egymással ellentétes hangulatú hívójel volt, harmadiknak pedig egy véletlenszerű érzelmi töltettel rendelkezőt játszottak le. […]

Tovább…