Amikor néhány zöldség már drágább a húsnál – itt tartunk…

Az árakat a kereslet és a kínálat mozgatja alapvetően, de egyes ágazatok támogatottsága és a mezőgazdaságban (főleg a szabadföldi növénytermesztésnél) az időjárás is jelentős befolyással lehet az árakra. Hiszen ha valamiből sok terem országosan, vagy globálisan, az általában olcsóbban értékesíthető, amiből meg kevesebb terem, de nagy rá a kereslet, annak az ára felfelé kúszik.
Emellett az árakat a trendek is befolyásolják, kertészeti példát említve a mediterrán országok lakói sokkal nagyobb zöldségfogyasztók, mint mi, magyarok vagyunk, tehát nálunk ha nincs a tányéron zöldség, az nem akkora katasztrófa – sajnos… […]

Tovább…

Kajszi, fagyveszély: csattanós választ adhat a nemesítés

Az elmúlt évek fagyos tavaszai komoly gondot okoztak a kajszitermesztőknek. A hazai nemesítésű fajták talán megoldást jelenthetnek erre a problémára. A jelenlegi megítélés vegyes képet mutat: vannak, akik úgy gondolják, hogy a magyar fajták nem használhatók a modern termesztésben, de ez amiatt van, mert csak a régieket ismerik. Pedig az újabbak felveszik a versenyt a korszerű és divatos fajtákkal, sőt, akár meg is előzik azokat.
A szélsőségesen változékony időjárás és a virágzást pusztító tavaszi fagy várhatóan tartósan velünk marad. A termelésbiztonságot a magyar gyümölcsfajták nemesítésével, a termőhely helyes megválasztásával és a legmodernebb technológiai megoldásokkal lehet növelni. Ezt emelte ki Nagy István agrárminiszter a gyümölcsnemesítésben és szaporítóanyag-termelésben érdekelt ágazati szereplőkkel folytatott egyeztetésén április 29-én. […]

Tovább…

Nem vicc! Magról ültethet bárki a kertjében – szivacsot…

10 emberből 9-nek fogalma sincs arról, mi fán terem a luffaszivacs, holott szinte mindenki találkozott már vele. Gyakran biotermékek csomagolásában használják dekorációként. De ez a szivacs bizony zöldségből készült. Bár csomagolásán gyakran tengerparti környezetben, kagylók társaságában mutatják, a luffáknak semmi közük a tengeri szivacsokhoz. Ez bizony egy kiszáradt tökfajta rostos húsa – ami bárkinek a kertjében megterem.
Fiatalon remek sütnivaló zöldség, megszárítva pedig elsőosztályú mosogatószivacs készíthető belőle. Ez a luffatök, ami bár Ázsiában őshonos, nálunk is remekül megél, és terem is szépen a háztáji kertekben. […]

Tovább…

Különleges vertikális farmot nyitott Újpesten a Tungsram

Közép-Európában egyedülálló, kutatási-fejlesztési célú vertikális farmot adtak át a Tungsram budapesti központjában. A jövő élelmiszerállátásának egyik kulcsát jelentő technológián alapuló létesítmény az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával épült meg. Az újpesti vertikális farm a „Beltéri mezőgazdaság – vertikális növényfarm kialakítása” című projekt keretében valósult meg. Cikkünkből kiderül, mit csinálnak a IV. kerületi helyszínen. […]

Tovább…

A palántázás aranyszabályai kertészkedőknek

Gyakran a palántázás nem, illetve nem egészen úgy sikerül, miként szeretnénk: a fiatal növény kipusztul, vagy csak lassan indul fejlődésnek. A kertészkedő pedig bosszankodik, mert a drága pénzért vett, sok ideig és munkával nevelt palántái nem hozták az eredményt. Mi lehet az oka? – vetődik fel a kérdés.
Vélhetően többeknek van/volt olyan ismerőse, akinek minden évben visszatérő szokása már április végén, május elején kiültetni a piacon, kertészetben vett paprika-, paradicsom- és uborkapalántáit. Aztán, ahogyan az régen is, de főként mostanában lenni szokott, jött a lehűlés, sőt a talaj menti fagy. […]

Tovább…

Megérkezett Magyarországra a sötétlila YOOM paradicsom

Hazánkban is megkezdődött a YOOM paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű termésből a boltokba. A YOOM könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely umami ízű. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Sötét színéért az antocianin felel, amely vízben oldódó természetes pigment. Továbbá gazdag karotinoidokban is, amelyek erős antioxidánsok és segítenek leküzdeni a fáradtságot. Ehhez nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium társul. […]

Tovább…

Áremelkedés idején még értékesebbé válnak a közösségi gazdaságok

Több, mint 1000 tagot láttak el 2020-ban országszerte az egyre népszerűbb közösségi gazdaságok. Ezek olyan együttműködések, amelyekben a gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszert kapnak. Ezekből ma 15 működik hazánkban. Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmát. […]

Tovább…

Már biztos, hogy jelentősen drágulnak a magyar zöldségek

A kultúrnövények számára kedvezőtlen kora tavaszi időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba. Ez egyúttal jelentős áremelkedést is jelent. Többet kell majd fizetni a zöldségekért, mint korábban. A folyamat az egyébként is drágább bio- vagy organikus termesztésű zöldségeket is érinti. Azonban ezek a magasabb áruk ellenére egészségesebbek és környezettudatosabbak is. Egy kertészeti szakértő elemezte a helyzetet. […]

Tovább…