Szandaszögi Ökokertészet: a hely, ahol a salátában is az embert látják

Keresztesiné Drevenka Orsolya kezdőként vágott bele a gazdálkodásba, egy kis nógrádi faluban. 2015-ben indították el férjével és szüleivel a Szandaszögi Ökokertészetet, igazi családi gazdaságként. Ma már mintegy 100 családnak termelnek biozöldséget, Budapesten, Vácon és Balassagyarmaton van átadópontjuk. Sok erőt ad nekik a mindennapokhoz, hogy közösséget alkotnak a vásárlóikkal. […]

Tovább…

Áremelkedés idején még értékesebbé válnak a közösségi gazdaságok

Több, mint 1000 tagot láttak el 2020-ban országszerte az egyre népszerűbb közösségi gazdaságok. Ezek olyan együttműködések, amelyekben a gazdálkodók és vásárlóik alkotnak közösséget, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű, egészséges, helyi élelmiszert kapnak. Ezekből ma 15 működik hazánkban. Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete fogja össze a közösségi mezőgazdálkodás mozgalmát. […]

Tovább…

Felértékelték a zöldségközösség jelentőségét a koronavírus hatásai

Aki friss, és megbízható minőségű zöldségre vágyik, lépjen be egy zöldségközösség tagjai közé. Ám a várólisták a koronavírus járvány idején tovább növekedtek, mert hirtelen sokan jöttek rá arra, hogy így friss árut szerezhetnek be, szabadtéri átvétellel, közvetlenül a termelőtől. A Rádió9 adásában a közösségi gazdaságok fontosságáról és szerepéről beszélgettek. A témában Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének képviseletében, a Birs Közösség részéről pedig Héjjas Szilvia ismertette a működés részleteit. A vásárlói oldalt Kovácsné Borbély Krisztina mutatta be. […]

Tovább…

Koronavírus-helyzet a Szedd magad akcióknál Magyarországon

A „szedd magad” típusú kezdeményezések és a bevásárlóközösségek is a népszerű REL (rövid ellátási lánc) megoldások közé tartoznak. Ezekkel a termelők időt takarítanak meg, miközben erősítik a kapcsolataikat a vevőikkel. A jelenlegi, COVID-19 koronavírus miatt elrendelt járványügyi helyzetben a maximális biztonságra való törekvés a termelő, a fogyasztók és a szervezők közös érdeke. Mit tegyen, és mit ne a felhasználó? […]

Tovább…