Összefoglalta a Nébih az engedélyes zöldségpalánta előállító és forgalmazó üzem kötelezettségeit

Az engedélyes üzem tevékenységét a növénytermesztési hatóság rendszeresen ellenőrzi. Az üzem a szaporítóanyagokról nyilvántartást vezet, megjelöli a tevékenységének a palánták minőségére hatással bíró kritikus pontjait. Biztosítja a palánták nyomon követhetőségét és a növény-egészségügyi követelmények betartását. Az üzem évente megküldi a Nébih részére az Éves bejelentőlapot és a Zöldségpalánta leltárt, valamint az értékesített palántákat szaporítóanyag-kísérő okmánnyal látja el. […]

Tovább…

Hibák a magról neveléskor: 5 balkonkertész baki

Egy évtizede kertészkedik Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész oktatója. Arról írt, hogy mit kell tenni ahhoz, ha valaki nem akar feleslegesen pénzt kidobni és növelni a tevékenység ökológiai lábnyomát az elhibázott döntésekkel a palántaneveléskor. Számtalan hibával lehet rontani a növénynevelés sikerességét. Ezek többnyire nagyon aprónak tűnő tévedések, de sokba kerülhetnek. Ezeket elkerülve sikeresebb és elégedettebb balkonkertészek lehetünk. […]

Tovább…

Jókor, jó helyre – palántázni tudni kell!

A kiültetés, más szóval a palántázás időpontja az ültetendő növényfaj biológiai igényétől (hő) és a termésének a kívánt fogyasztási idejétől függ. Ezek figyelembevételével az alábbi időpontokban palántázhatjuk zöldségnövényeinket.
Elegendő palánta esetén érdemes megkockáztatni a május eleji (egyébként korai) ültetést, mert ha elmaradnak a májusi fagyok, jóval korábbi termésre számíthatunk. De haladjunk időrendben! […]

Tovább…

A palántázás aranyszabályai kertészkedőknek

Gyakran a palántázás nem, illetve nem egészen úgy sikerül, miként szeretnénk: a fiatal növény kipusztul, vagy csak lassan indul fejlődésnek. A kertészkedő pedig bosszankodik, mert a drága pénzért vett, sok ideig és munkával nevelt palántái nem hozták az eredményt. Mi lehet az oka? – vetődik fel a kérdés.
Vélhetően többeknek van/volt olyan ismerőse, akinek minden évben visszatérő szokása már április végén, május elején kiültetni a piacon, kertészetben vett paprika-, paradicsom- és uborkapalántáit. Aztán, ahogyan az régen is, de főként mostanában lenni szokott, jött a lehűlés, sőt a talaj menti fagy. […]

Tovább…

A piacokon, boltokban egekben a zöldségfélék ára – saját termesztéssel viszont rengeteg pénzt takaríthatunk meg

Ha beltéri növénytermesztésre adjuk a fejünket, érdemes tisztában lenni néhány fontos szabállyal. Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan bonyolult feladat lehet ez a kezdő kertészeknek. A termesztés sok macerával jár, számos apró részletre kell odafigyelni, ha el akarjuk érni, hogy növényünk vagy annak termése fogyasztható legyen. Viszont nagyon olcsón megúszhatjuk a veteményezést, és később sokat spórolhatunk, ha a saját kertünkben termeljük meg a konyhai alapanyagokat.
A járványhelyzet hatására sokan kezdtek udvaraik, kertjeik megművelésébe, de akinek nem adatott meg hatalmas tér, az otthonában, beltéren kezdett növénytermesztésbe. Akik amatőr módon vágtak bele, megesett, hogy minden próbálkozás ellenére, nem sikerült életben tartaniuk a kifejlődött palántát, vagy ki sem keltek az elvetett magok. Éppen ezért, érdemes tisztában lenni azzal, mit tudunk palántaként nevelni, illetve milyen magok képesek kifejlődni beltéri környezetben. […]

Tovább…

Mi lehet a palántadőlés oka?

Bár napjainkban már sok helyen találkozhatunk előnevelt palántákkal, melyeket a termesztőtől megvásárolva nevelhetünk tovább, sokan inkább mégis az otthoni saját termesztés választják, így már a vetőmag csírázásától érezhetjük a sikert nevelésünkben. Viszont sajnos a palántáknak is vannak ellenségeik, melyek az úgynevezett palántadőlést okozhatják. Ennek leggyakrabban a palánta gyökereinek, valamint gyökérnyakának elszíneződése az előfutára. Ha a növény már hervad, vagy lankad, nagy valószínűséggel egy, vagy több gombafajta támadta meg a növényt, mely a túlöntözés miatt is megtörténhet, ez a betegség pedig a növény pusztulását idézi elő. Sokszor a betegségre már csak akkor derül fény, amikor már nem orvosolható, és csak maga a kár érzékelhető. […]

Tovább…

Non plus ultra a palántanevelésben

Az Árpád-Agrár Zrt. másfél hektáron épülő új palántanevelő üvegháza a hírek szerint mindent tud ahhoz, ami csak kell, a „jó palánta, jó helyről” szlogen égisze, avagy a napfény és pótmegvilágítás alatt. Az új beruházással az a cél, hogy a kiváló palántából, kiváló zöldség kerüljön a fogyasztók asztalára. […]

Tovább…

Ne késlekedjen, ideje elültetni a palántákat

Beindult az élet a piacokon, egyre több magyar termék jelenik meg. Egyelőre az epret keresik és veszik is a legtöbben, de már a lecsónak való paprika és paradicsom sem olyan drága, mint néhány hete volt. Eközben az öngondoskodásért is tesznek a gazdálkodók, egyre többen vásárolnak ugyanis palántát. […]

Tovább…