Megérkezett Magyarországra a sötétlila YOOM paradicsom

Hazánkban is megkezdődött a YOOM paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű termésből a boltokba. A YOOM könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely umami ízű. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Sötét színéért az antocianin felel, amely vízben oldódó természetes pigment. Továbbá gazdag karotinoidokban is, amelyek erős antioxidánsok és segítenek leküzdeni a fáradtságot. Ehhez nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium társul.

Vállalatunk zöldségvetőmag divíziója élen jár a zöldségfajták nemesítésében. A munkatársaink elkötelezettek az innováció iránt és azon dolgoznak, hogy a termelő partnereinken keresztül egészséges és ízletes zöldségek kerüljenek a fogyasztókhoz. Ennek az innovatív közös munkának az eredménye a YOOM paradicsom – mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletág-vezetője.

A YOOM paradicsom könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely umami ízű
A YOOM paradicsom könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely umami ízű

Békés és Csongrád-Csanád megyékben terem a magyar YOOM paradicsom

A Magyarország déli részén, a Trivega Kft. orosházi és forráskúti kertészetében termő YOOM a tervek szerint mintegy 300 ezer – fenntartható erdőgazdaságok alapanyagaiból készült – csomagban kerül a fogyasztókhoz 2021-ben. A paradicsomot a szakemberek korszerű üvegházban termelik, amelyet geotermikus energiával fűtenek. A növények természetes közegben fejlődnek, a káros betegségektől és rovaroktól biológiai növényvédelemmel óvják meg azokat.

A közlemény szerint a YOOM paradicsom tavaly elnyerte a Fruit Logistica Innovációs Nagydíját, amely az egyik legrangosabb szakmai elismerés. A brüsszeli Taste Institute pedig a legmagasabb, három csillaggal díjazta a különleges színű paradicsom ízét, amely így megkapta a „Superior Taste Award” díjat. Belgiumban pedig az Év Terméke lett zöldség kategóriában. Antal Gyula arról is beszélt, hogy hazánkon kívül több mint 20 országban, többek között Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban és Németországban is forgalmazzák. Ezen országok közül szinte valamennyiben helyben termesztik a gazdálkodók, ezáltal rövidülnek a szállítási útvonalak, az üzletek polcaira pedig mindig frissen szedett paradicsom kerülhet.

Így terem a YOOM paradicsom
Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...