Okostelefonnal irányítják az üvegházakat Izlandon

Sokféleképpen hasznosítják a geotermikus energiát Izlandon. A 103 ezer négyzetkilométeres, 340 ezer lakosú országban a termálforrások vizével fűtenek, valamint villamosenergia-termelésének egynegyedét a földhő biztosítja. Ez pedig egész évben lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését. Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik. […]

Tovább…

Profiktól profiknak: a szilvatermesztés és a gyümölcskártevők elleni védekezés lesz a téma

Szigetszentmiklóson rendezi meg a FruitVeB a Profiktól Profiknak című szakmai programsorozatának első rendezvényét 2019. január 15-én és 16-án. A kétnapos képzés első napján a szilvatermesztés olyan aktuális kérdéseivel foglalkozik, mint a piaci igények változása, a perspektivikus fajták és a hatékonyságot növelő főbb termesztéstechnológiai beavatkozások. A második napon pedig a gyümölcsök legveszélyesebb kártevői elleni védekezés lesz a téma, a pajzstetvek, a foltosszárnyú muslica és az atkák kerülnek terítékre. […]

Tovább…

A sivatagban is lehet zöldséget termeszteni

Az Egyesült Arab Emírségek kedvezőtlen klímájú és terepviszonyú területein egy szír gazda különféle salátaféléket és fűszernövényeket termeszt. Amyad Alkhal, az Emirates Hydroponics Farms (EHF) mezőgazdasági mérnöke egy olyan, innovatív hidroponikus gazdálkodási rendszerrel termeszt növényeket, amiben a termőföld helyett folyékony tápoldatot használ. […]

Tovább…

Elönthetik a silány külföldi talajbaktériumok Magyarországot?

Egyre csökken Európában a vegyszeres növényvédelem lehetőségeinek száma, a biológiai megoldásoké viszont növekszik. A talaj szervesanyag-készletét feltáró, a növény gyökerét stimuláló biológiai készítmények is egyre többen vannak. Ma már a termelők is sokkal többet tudnak a témáról, az élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények helyes és hatékony felhasználásáról, de a küszöbön álló uniós szabályozás megbolygathatja az érzékeny bizalmat a termékekkel kapcsolatban. […]

Tovább…

Az ecetes uborka kedvelői kezdhetnek aggódni

Annyira komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke egy siófoki agrárkonferencián. Mivel a kertészetben egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért mindenképp a gépesítés és a precíziós gazdálkodás elterjedése a jövő egyik fontos feladata. Ugyan egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, az elnök szerint az igazi gondok csak most jönnek a gyümölcságazatban, amikor a termelők majd az étkezési almát akarják eladni. […]

Tovább…

Ingyenesen elérhető az idei Pálinkakiválóságok Könyve, csak kérni kell

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel egyaránt. Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az idei kiadvány bemutatóján, Budapesten. Az államtikár a pálinkakóstolóval egybekötött könyvbemutatón elmondta, hogy idén a 307 nevezett pálinkából mintegy 27 pálinkaház csaknem 100 tétele gazdagítja a kiadványt. […]

Tovább…