Energiahatékony módon segítenek a talajépítő mikrobiológiai termékek

Európában a szántóföldek területe óránként 11 hektárral, a világ mezőgazdasági területe pedig évente 50 ezer négyzetkilométerrel csökken. 75 milliárd tonna termőföld semmisül meg minden évben. Riasztó adatokkal kezdte előadását Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Ifjú Gazda Tagozata és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvényén. […]

Tovább…

Aki törődik a talajjal, az betakarít, aki nem, az kármentésként báláz

A mostani aszályhelyzet kialakulásának okait több nézőpontból lehet vizsgálni. Daoda Zoltán, az AGRO.bio szakmai igazgatója hosszú távon közelítette meg a kérdést. Nem az öntözés, a folyóvízrendezés, hanem a talaj nedvességtartalmának a megőrzése felöl. […]

Tovább…

A baktériumtrágyák szerepe és felhasználási típusai

A talajbaktériumok az emberiség mindennapi életének szerves részét képezik, az elsődleges szerepük valamelyest hasonlít a humánbiológiai baktériumokéihoz. A talajbaktérium-készítmények a termesztés során felhasznált növényvédő szerek és műtrágyák káros hatásait képesek tompítani, hosszabb távon pedig megszüntetni. […]

Tovább…

Elönthetik a silány külföldi talajbaktériumok Magyarországot?

Egyre csökken Európában a vegyszeres növényvédelem lehetőségeinek száma, a biológiai megoldásoké viszont növekszik. A talaj szervesanyag-készletét feltáró, a növény gyökerét stimuláló biológiai készítmények is egyre többen vannak. Ma már a termelők is sokkal többet tudnak a témáról, az élő mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények helyes és hatékony felhasználásáról, de a küszöbön álló uniós szabályozás megbolygathatja az érzékeny bizalmat a termékekkel kapcsolatban. […]

Tovább…

Gyorsuló ütemben romlanak a magyar termőtalajok

A magyar termőtalajok minőségének gyorsuló romlása az elmúlt évtizedekben folytatott intenzív mezőgazdasági termelés egyes termesztéstechnológiai elemeinek következménye. A minőségi romlás egyik mutatója pedig a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése. A mezőgazdasági területek termékenységét olyan káros folyamatok is ronthatják, amelyeket nem közvetlenül az emberi tevékenység befolyásol. […]

Tovább…

Van megoldás, ha már nem fenntartható a vegyszerezés

A Föld népességének növekedésével a mezőgazdasági termelés egyre intenzívebbé válik. A növekvő igényeket kiszolgáló növénytermesztés átalakult a gazdasági nyomás hatására, a vetésforgó lecsökkent, sok helyen monokultúrás művelési mód alakult ki. Többek között ezek miatt is elszaporodtak a mezőgazdasági kártevő rovarok, felgyorsult a növénykórokozók elterjedése, továbbá gyakoribbá váltak a jelentős terméskiesést okozó járványok. A problémákra pedig az egyre növekvő arányú kémiai védekezés, a vegyszerezés volt a válasz. A természet viszont szintén reagált: megjelentek a kemikáliákra toleráns és rezisztens gyomnövények, kártevők és kórokozók. […]

Tovább…

A talajbaktériumok értékei és titkai egy új magyar regényben

Egy precíziós gazdálkodással foglalkozó konferencián találkoztunk hazánk egyik korszakalkotó írójával, Nemere Istvánnal. A szerző több, mint 600 mű és közel 11 millió eladott példányszám után a Phylazonit Kft. küldetését ültette át egy regénybe, amelyet először ezen a kiállításon mutatott be a közönségnek. Nemere István a Földbarát című kötete bemutatásakor beszélgetett a Magro.hu munkatársaival a könyvről. […]

Tovább…