A pult alól pálinkáztatta a vásárlókat egy budapesti zöldséges – lebukott, megbüntetik

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a vizsgálat során összesen 12 liter jelöletlen, nem nyomon követhető pálinka terméket találtak. Ezeket a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több 100 ezer forintos bírság várható. […]

Tovább…

Kajszi lett az idei év legjobb magyar pálinkája

A Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet, amelyet idén először adtak át a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményén. Az idei megmérettetésre 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből pedig 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé. […]

Tovább…

Pálinka, selyem, gyógyszer: ezekre is jó az eperfa

A legfontosabb eperfafaj, a fehér eper Kínából származik. Mára szinte az egész világon elterjedt. Genetikai anyagának védelmére komoly kutatási programokat indítottak az Egyesült Államokban és Kanadában. A fehér eperfa lombján élő selyemlepke hernyói kiváló minőségű fonalat készítenek a gubó szövésekor. Úgy vélik a selyem kultúrtörténetéből, hogy  ennek az állattenyésztési és növénytermesztési ágazatnak 4-5 ezer éves múltja van. […]

Tovább…

Ingyenesen elérhető az idei Pálinkakiválóságok Könyve, csak kérni kell

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel egyaránt. Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az idei kiadvány bemutatóján, Budapesten. Az államtikár a pálinkakóstolóval egybekötött könyvbemutatón elmondta, hogy idén a 307 nevezett pálinkából mintegy 27 pálinkaház csaknem 100 tétele gazdagítja a kiadványt. […]

Tovább…

Pálinkafőzés halál és egészségkárosodás nélkül

Tragédiához és balesetekhez is vezethet a helytelen párlatfőzés, valamint a nem megfelelő tárolás és fogyasztás. A legtöbb baleset az otthon, saját kezűleg összerakott, nem szakszerű készülékek miatt van. A pálinkafőzés sok olyan veszélyt jelenthet, amire érdemes előre felkészülni, hogy elkerülhetőek legyenek. A Pálinka Nemzeti Tanács készített listát arról, hogy mik a leggyakoribb okok, valamint tanácsokat és megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére. […]

Tovább…

Tanuljon pálinka- és párlatkészítést!

Tovább folytatódik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „Tanuljunk együtt!” programsorozata. A kamarai tagok novemberben a pálinka- és párlatkészítés témakörében mélyedhetnek el. A szakmai napot 2018. november 16-án tartják egynapos rendezvény keretében Mogyoródon. […]

Tovább…

A józanság szava: magasabb lehet a pálinka adója Magyarországon

Felszólította Magyarországot az Európai Bizottság, hogy szüntesse meg a szeszes italok diszkriminatív adóztatását. Az uniós bizottság szerint uniós jogba ütközik, hogy a gyümölcspárlatok, például a pálinka esetében Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól. Megnőhet emiatt a pálinka adója? […]

Tovább…