Képzéssel marad versenyképes a magyar pálinkakészítés

A pálinkakészítés művészete finom egyensúlyon alapul: a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a főzési folyamatok pontos ismerete és a minőségellenőrzés kulcsfontosságú. A pálinkakészítő tanfolyamok éppen azért fontosak, mert nem csupán elméleti tudást, hanem gyakorlati készségeket is biztosítanak, így a résztvevők képesek lesznek magas minőségű párlatot előállítani. […]

Tovább…

Minőségi pálinka készítéséhez – kiváló cefre

cefrébe, ez jelentősen megváltozott az idők során. Jó pálinkához ugyanis jó alapanyag kell… A pálinka eredetvédett gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon és négy osztrák tartományban állítanak elő. Mai fogalma a 2000-es években szilárdult meg. Pálinkatörténeti áttekintés a magyarmezogazdasag.hu cikke alapján. […]

Tovább…

A saját pálinkafőzés szabályairól szóló információs füzetet adott ki a NAV

“Párlat előállítása saját pálinkafőzővel” címmel tett elérhetővé honlapján információs füzetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A dokumentumban a magánfőzés szabályait ismerteti a NAV. A jövedéki jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy személy magánfőzőként, a saját tulajdonú gyümölcsből, gyümölcsből származó alapanyagból, a tulajdonában álló pálinkafőzővel, párlatot állítson elő. […]

Tovább…

Európai Uniós elismerést és védelmet kapott a Vasi vadkörte pálinka

Oltalom alá vette a „Vasi vadkörte pálinka” elnevezést március 25-én az Európai Bizottság. Ezzel 66-ra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma. A Vasi vadkörte pálinka a korábban már bejegyzett elnevezések után a kilencedik pálinka a sorban, amely uniós oltalmat kapott. Az eddig oltalmat kapott elnevezések: Pálinka, Törkölypálinka, Békési szilvapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, Újfehértói meggypálinka. Nézzük meg közelebbről a vasi pálinkaváltozatot! […]

Tovább…

Mi a különbség? Kétféle kajszibarack cefréből 5 különböző berendezésen lefőzött párlatokat vizsgáltak

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből 5 különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? Lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is? Többek között ezeket a kérdéseket vizsgálták meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) frissen végzett pálinkamesterei, akik sikerrel teljesítették az ország egyetlen, pálinkával foglalkozó, diplomát kínáló képzését. […]

Tovább…

7 kivétellel jól szerepeltek a barackpálinkák a Nébih tesztjén

Biztonsági és minőségi szempontok mentén is ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta csapata a barackpálinkák tulajdonságait. A hivatal laboratóriumában többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is megvizsgálták. A tesztelt barackpálinkák többsége élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői alapján mindenben megfelelt a jogszabályban előírtaknak. Két kivétel volt, az egyiknél magasabb, a másiknál alacsonyabb volt a tényleges alkoholtartalom, mint a jelölésen szerepelt. […]

Tovább…

8 magyar kajszipálinka került a kiválóságok könyvébe, 3 tétel lett Top Pálinkakiválóság

Összesen 8 magyar kajszibarack pálinka kapott minősítést 2020-ban a Nemzeti Pálinkakiválóság Programban, és került be a Pálinkakiválóságok Könyvébe. A legjobb kajszipálinkák közül 3 főzde – az Árpád és Vadász Pálinka, a Brill Pálinkaház és a Márton Pálinkafőzde – egy-egy tétele a Top Pálinkakiválóság címet is megkapta. 17 pálinkaház 66 pálinkája/törkölypálinkája kapott minősítést, amelyből a szakmai zsűri véleménye alapján végül 44 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pálinka Top Pálinkakiválóság minősítést kapott. […]

Tovább…

Erősödik az igény a házi pálinkára

Újra napirendre kerülhet az Európai Unió illetékes fórumain az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani – mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. A jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára 700 forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet. […]

Tovább…