A Nemzeti Pálinkakiválóság Program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel egyaránt. Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul – mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az idei kiadvány bemutatóján, Budapesten. Az államtitkár a pálinkakóstolóval egybekötött könyvbemutatón elmondta, hogy idén a 307 nevezett pálinkából mintegy 27 pálinkaház csaknem 100 tétele gazdagítja a kiadványt.
A Pálinkakiválóság Program iránt a szigorú nevezési feltételek mellett is magas az érdeklődés. Tekintve a pálinkakiválósági statisztikát, az elmúlt 4 évben a nevezett tételek száma folyamatosan 300 feletti. A programról ebben az anyagunkban írtunk bővebben: Az életben egyszer kötelező típusú pálinkákat válogattak. Az értékelés szempontjait a 2014-ben kialakított egységes pálinka bírálati rendszer és a fogyasztói közízlésnek való megfelelés határozza meg. A minősítést a Pálinka Bíráló Bizottság 10 tagja végezte, akik valamennyien nagy tapasztalattal rendelkező, pálinkaházaktól független szakértők. Csak azok a tételek kerültek eléjük, melyek az alapbírálaton, azaz az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen alkalmazott 20 pontos rendszerben legalább 16 pontot értek el. A pálinkabírálók az egyes tételeket névtelenül (vak kóstolás alapján), de csoportos konszenzussal értékelték, átfogó meghatározást adva a termékről, az apró különbségekre helyezve a hangsúlyt.
A nemzeti Pálinkakiválóság Program célja az is, hogy tudatosítsák a fogyasztókban a pálinka gasztronómiai jelentőségét.
Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a Magyar Távirati Irodának elmondta, hogy a pálinkakiválóságok kiválasztásának rendszere a tavalyhoz képest nem változott: csak azok a tételek kerültek a független pálinkabíráló zsűri elé, amelyek az alapbírálat 20 pontos rendszerében legalább 16 pontot elértek. A kiadvány segít a fogyasztóknak eligazodni a pálinkák között, s bárki számára ingyenesen hozzáférhető az agrártárcán keresztül.
A pálinka adója számokban
A szaktárca korábban közölte, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő pálinka után befolyó jövedék adó mértéke tavaly és tavalyelőtt is mintegy 3,5 milliárd forint volt. A bérfőzés után befizetett jövedéki adó tavaly mintegy 7,5 milliárd forintot tett ki, a 2016-os adat is hasonló volt. A múlt évben több mint 1 millió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba – ez mintegy 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg -, a bérfőzött párlat mennyisége pedig tavaly meghaladta a 4,48 millió hektoliterfokot. A pálinka 99 százaléka belföldön fogy el – írja az MTI.