Pálinkafőzés halál és egészségkárosodás nélkül

Tragédiához és balesetekhez is vezethet a helytelen párlatfőzés, valamint a nem megfelelő tárolás és fogyasztás. A legtöbb baleset az otthon, saját kezűleg összerakott, nem szakszerű készülékek miatt van. A pálinkafőzés sok olyan veszélyt jelenthet, amire érdemes előre felkészülni, hogy elkerülhetőek legyenek. A Pálinka Nemzeti Tanács készített listát arról, hogy mik a leggyakoribb okok, valamint tanácsokat és megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére. […]

Tovább…

Téli zöldségtárolás okosan – hogy minél több termés maradjon meg

A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti zöldségfélét hol, hogyan és mennyi ideig tároljuk. Akadnak köztük olyanok, amelyek csak rövid ideig eltarthatók, mert hamar elveszítik a frissességüket és könnyen megromlanak. Anyagunkból kiderül, hogy melyek a legideálisabb tárolóhelyiségek, és hogy melyik zöldségfélét hol érdemes tárolni. […]

Tovább…

Nagy a veszély: megtalálták a salátakeverékben az antibiotikumnak ellenálló baktériumot

Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A tetraciklint jellemzően az állatgyógyászatban alkalmazzák, főként bélfertőzések kezelésére. A rezisztens mikrobákra a németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá. Dr. Georg Backhaus, az intézet elnöke szerint már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben. […]

Tovább…

Plusz 15 százalékos eredményt értek el az olaszok

15 százalékos volumennövekedést mutat tavalyhoz képest Olaszország szőlőtermése. Amint az olasz Mezőgazdasági és Élelmiszerpiaci Szolgáltatások Intézete (ISMEA), valamint a borászok szövetsége, az Unione Italiana Vini (UIV) közölte, az idei remek szüret jól jön a tavalyi nehéz év után. Szakértők 49 millió hektoliterre becsülik az év olasz bortermelését, a 2017-es 42,5 millióval szemben. […]

Tovább…

Bioetanol üzemanyag olíva-hulladékból

Olyan technológiát dolgoztak ki izraeli kutatók, amivel az olívabogyó feldolgozása során keletkező hulladékot járművek üzemanyagaként használható bioetanollá alakítják át. Az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde eddig veszendőbe ment, és még az elhelyezése is nehézségekbe ütközött: megtisztítása után általában a földeken szórták szét ezt a szerves hulladékot. […]

Tovább…

Versenyre kel a makói hagyma a modern hibridekkel

A világpiacon is jól ismert és keresett a makói hagyma jó fűszerező-képessége és tárolhatósága miatt. A kiszolgálása viszont az elmúlt időben nehézkessé vált, mert a hagyományos dughagymás termesztés már nem gazdaságos a külföldi, nagy termőképességű, egyéves hibrid hagymákhoz képest. Magyar kutatók azon dolgoznak, hogy növeljék a híres magyar fajta gazdaságosságát. […]

Tovább…

Az almafa és betegségei, na meg a védekezés ellenük

Az almafa betegségei sok gyümölcstermesztőnek okoznak gondot évről évre. Ugyanakkor az egész éves ápolása rendkívül fontos, hogy megelőzhessük a kártevők és kórokozók megjelenését, és végül egészséges, bőséges terméssel örvendeztessen meg bennünket. Ha mindentudó csodaszerek nincsenek is, de olyanok vannak, amelyek használata a legminimálisabbra csökkenti a kártételeket. […]

Tovább…

Latin zöldség-gyümölcs együttműködést kötött a FruitVeB

Találkozót szervezett az európai zöldség-gyümölcs szektorban tevékenykedő szakmai szervezetek számára a madridi Fruit Attraction nemzetközi kiállításon a Francia Friss Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (Interfel). A megbeszélésen jelen lévő szakmai szervezetek vezetői szándéknyilatkozatot írtak alá a jövőbeni együttműködésről. […]

Tovább…