300 kiló zöldséget termesztettek egy konténerben Antarktiszon

Extrém kertészet az Antarktiszon. Konténerben vetettek és arattak a Német Űrközpont (DLR) Antarktiszon élő kutatói, hogy felkészüljenek a növénytermesztésre az űrben. Az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projekt első évében közel 3 mázsa zöldséget tudtak betakarítani a konténerben kialakított növényházban, ahol 13 négyzetméteren, talaj, napfény és növényvédőszerek nélkül dolgoztak. […]

Tovább…

Ezeknek a gyümölcsöknek az előnyére válik a génmódosítás

A genetikailag módosított, úgynevezett GMO-s zöldségek és gyümölcsök megítélése és elfogadottsága nagyon eltérő a társadalomban. Az így előállított növényeknek ugyanakkor számos előnye van. Ez pedig nem csak a fogyasztókra, de a termesztőkre is igaz. Ilyen a különböző betegségekkel szembeni ellenállás, vagy akár az új, izgalmas ízek kialakítása is. […]

Tovább…

Hogy jól induljon a tavasz: a jó kertész januári teendői

Az élet télen sem áll meg a kiskertekben, ilyenkor is sok feladat van, amiket éppen januárban érdemes elvégezni. Ilyenkor lehet felkészíteni a kertünket a tavaszra. Legyen ez akár a kerti szerszámok és a vetőmagok ellenőrzése, valamint a talaj előkészítését is megéri már most elkezdeni. A jó kertész idejében elkezdi a felkészülést. […]

Tovább…

Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat

A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes volt a termelők szempontjából, az őket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kg, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a bevitel. […]

Tovább…

Nagy bajba kerülhetnek a magyar gyümölcslevek, mert túl kevés a hazai alapanyag

Komoly kihívások előtt áll a hazai gyümölcslégyártás, mert gyors iramban csökken a felhasználható alapanyag. A klasszikus magyar gyümölcslevek készítéséhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség. Magyarországon nincs igazi ipari céltermelés, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni a klasszikus magyar gyümölcsleveket. […]

Tovább…

Nagyot esett Magyarország borimportja tavaly

A belföldön termelt és belföldön értékesített oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott fehérborok feldolgozói értékesítési ára csaknem 19 ezer forint volt hektoliterenként 2018 decemberében. A vörös- és rozéborok közül a földrajzi jelzés nélküli borokat hektoliterenként 20,4 ezer forintért, az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott borokat 27,5 ezer forint/hektoliter áron értékesítették ugyanekkor. […]

Tovább…

5 tipp a könnyebb otthoni kertészkedéshez

Érdemes már télen elgondolkodni azon, hogy milyen módszerekkel tehetjük gazdaságosabbá kiskertünket. Néhány ötlet megvalósításával ugyanis jelentősen megkönnyíthető a mindennapi kertészkedés. Elég egy kicsit praktikusabban gondolkodnunk, és a vetőmagok ültetési módszerének megváltoztatásával, de akár a kert méretének módosításával is termékenyebbé tehető a kiskert. […]

Tovább…

Ez volt a Budapesti Nagybani Piac 2019 2. hetében

A Budapesti Nagybani Piacon 2019 2. hetében a belpiaci 40–47 mm-es fürtös paradicsom kilogrammonként 885, a 47 mm-nél nagyobb méretben 850 forint leggyakoribb áron szerepelt a választékban, míg a gömb paradicsom 705 (40–47 mm), illetve 730 (47–57 mm) forint/kilogramm áron. Az importból származó paradicsom heti átlagára a hazaiaknál kissé alacsonyabb volt: a 40–47 mm-es fürtös paradicsomot 560, a gömb paradicsom ugyanezen méretét 550 forint/kilogramm áron kínálták. […]

Tovább…