70 éves hullámvasúton a magyar konzervuborka-nemesítés

Közel 70 éve kutatják az uborkanemesítés lehetőségeit a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ rendszeréhez tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt.-nél (ZKI). A NAIK összefoglalta, hogyan változott a piac ebben az időszakban, és milyen eredményeket értek el. A zsugorodó hazai uborkapiac ugyan kihívások elé állította a ZKI-t, a külföldi exportpiaci jelenlétének köszönhetően azonban képes még mind a mai napig gazdaságosan működni. […]

Tovább…

Hogyan vágjon a szőlőbe, hogyan metsszen?

A metszés a szőlőtermesztő gazdaságok az egyik legfontosabb, legmunkaigényesebb művelete. Amit sajnos nem mindig a legjobb, szakmailag képzett munkaerő végez, ezért számos törekvés van a munkafolyamatok optimalizálására és a költségek csökkentésére. Ezekből talál meg többet anyagunkban, célkeresztben a szőlő metszése. […]

Tovább…

Pálinka, selyem, gyógyszer: ezekre is jó az eperfa

A legfontosabb eperfafaj, a fehér eper Kínából származik. Mára szinte az egész világon elterjedt. Genetikai anyagának védelmére komoly kutatási programokat indítottak az Egyesült Államokban és Kanadában. A fehér eperfa lombján élő selyemlepke hernyói kiváló minőségű fonalat készítenek a gubó szövésekor. Úgy vélik a selyem kultúrtörténetéből, hogy  ennek az állattenyésztési és növénytermesztési ágazatnak 4-5 ezer éves múltja van. […]

Tovább…

Kiöregedett szénbányák földalatti alagútrendszerében termesztenének növényeket

A föld alá költözhet a hidropóniás növénytermesztés, ha a kutatók sikeresen kidolgozzák a terveket. Az angliai Nottingham Egyetem professzora, Saffa Riffat szerint a nagyvárosok közelében az elhagyott bányákból és óvóhelyekből kialakított farmok hozzájárulhatnak a lakosság zöldségellátásához. […]

Tovább…

Kertészeti tanácsok 2019-re: vízmegtartás, lemosó permetezés

Érdemes már az új év elején összegyűjteni azokat a teendőket, amelyekre sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kertekben. Ilyen a talaj javítása, a növényvédelem és a gazdaságos öntözés. A klímaváltozás hatásai gyakran megnehezítették, vagy hátráltatták a kiskert tulajdonosok munkáját. A tavalyi év tapasztalataiból okulva a kertészek sok hibát elkerülhetnek 2019-ben. […]

Tovább…

Ezt érdemes tudni a naspolyáról

A naspolya kisméretű fa, ami szívós, betegségeknek ellenálló növény. A gondoskodást ízében és állagában az almapüréhez hasonlító termésekkel hálálja meg. Ezeket nyersen, lekvárként és más formákban is lehet fogyasztani. Különös jellegzetességük, hogy jóval a legtöbb egyéb gyümölcs szürete után, november közepére vagy végére érnek be. Ismerje meg a naspolya termesztéséhez és gondozásához szükséges a fontos tudnivalókat! […]

Tovább…

Okostelefonnal irányítják az üvegházakat Izlandon

Sokféleképpen hasznosítják a geotermikus energiát Izlandon. A 103 ezer négyzetkilométeres, 340 ezer lakosú országban a termálforrások vizével fűtenek, valamint villamosenergia-termelésének egynegyedét a földhő biztosítja. Ez pedig egész évben lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését. Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik. […]

Tovább…