Sokféleképpen hasznosítják a geotermikus energiát Izlandon. A 103 ezer négyzetkilométeres, 340 ezer lakosú országban a termálforrások vizével fűtenek, valamint villamosenergia-termelésének egynegyedét a földhő biztosítja. Ez pedig egész évben lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését. Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik.
A Syngenta blog cikkét szemléztük. A geotermikus energia felhasználásánál az ottani gazdáknak az számítástechnika hozta meg az igazi áttörést. Ez tette lehetővé számukra, hogy távolról, okostelefonról irányítsák a gazdaságot. Knutur Rafn Armann paradicsomtermesztő elmondta, hogy a vezérlést egy olyan számítógép látja el, amely össze van kötve a család saját meteorológiai állomásával. Az internet révén pedig a gazda az okostelefonján távolról is látja, mi a helyzet az üvegházban, és ha szükséges, beavatkozhat a folyamatokba.

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik – mondta a gyümölcsöt és zöldséget csomagoló és forgalmazó Solufelag Gardyrkjumanna vállalkozás ügyvezető igazgatója, Gunnlaugur Karlsson.
A Reuters mutatta be Pall Olafsson farmját, ami az ország közepén, Hveravellirnél található. Itt fél éven át nem szokott 0 fok fölé emelkedni a hőmérséklet, mégis körülbelül 500 tonna paradicsom uborka és paprika terem az üvegházaiban 1 év alatt. Az izlandi üvegházakat a talajból feltörő forró vízzel fűtik, és az elektromos áramot is azzal állítják elő a világításhoz.
Jobb áramárat szeretnének a gazdák
A mezőgazdaság jelenleg Izland teljes áramfogyasztásának mindössze 0,5 százalékát használja, és a gazdák azt szeretnék, hogy a kormány kedvezményesebb villamosenergia tarifát biztosítson számukra.