A gyümölcsök és zöldségek, amelyek fogyasztása segít a puffadás ellen

A diuretikumok segítenek megszabadulni a testnek a felesleges sótól és víztől azzal, hogy arra serkentik a veséket, hogy azok a vizeletbe ürítsék a nátriumot. Ehhez nem kell mindenképpen tablettákat bevenni, mert vannak olyan természetes diuretikumok, melyekkel leküzdhető a puffadás problémája.

A Magyar Mezőgazdaság anyagát szemléztük. A zöldségek és gyümölcsök sok vizet és káliumot tartalmaznak (egyesek sok magnéziumot és kalciumot is). Ezzel segítenek enyhíteni a puffadást, amit a testben felhalmozódott nátriumfelesleg okoz – meséli Jaclyn London, a Good Housekeeping Institute táplálkozási igazgatója. Fogyasszunk rendszeresen szőlőt, cseresznyét, almát, narancsot, grapefruitot, bármilyen dinnyét, zellert és leveles zöldeket. Persze egyik gyümölcs és zöldség sem csodaszer, a gyorsabb javulás érdekében érdemes tehát többfélét a napi étrendünkbe tenni.

Érdemes megjegyezni, melyik növényeket kell megenni a puffadás ellen
Érdemes megjegyezni, melyik növényeket kell megenni a puffadás ellen – például az áfonya is ilyen
Íme 9 zöldség és gyümölcs, ami elfogyasztása csökkenti a puffadás tüneteit:
Spárga

A spárgát már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel ették vizelethajtó hatása miatt. A zöldség diuretikus hatását az aszparagin aminosav okozza, ezért alkalmas a folyadékfelhalmozódás okozta duzzanatok, a reuma és a premenstruációs szindróma kezelésére.

Cékla

A cékla káliumban igen gazdag zöldség, így segít elvezetni a felesleges folyadékot. Ezenkívül a benne található betanin (mely a cékla színéért felelős) miatt a cékla gyulladáscsökkentő hatású is.

Fejes káposzta

A káposzta kedvező hatásai széles körben ismertek. A sokak által kipróbált „káposztaleves diéta” is a káposzta diuretikus hatására, valamint magas rost- és víztartalmára alapoz. További érdekesség, hogy az ókori rómaiak a másnaposság kezelésére használták a káposztát. A vöröskáposztának ezen kívül gyulladáscsökkentő hatása is van.

Zeller

Már Hippokratész is a zellert javasolta a felesleges folyadék megszüntetésére az ókori Görögországba. Mára a tudósok is alátámasztották állítását: kimutatták, hogy a zellerben található ftalid-származékok felelősek a zöldség diuretikus hatásáért.

Áfonya

Sokan használják a húgyúti fertőzés megelőzésére, noha a kutatási eredmények meglehetősen vegyesek ezzel kapcsolatban. Abban viszont egyetértés mutatkozik, hogy az áfonya megfelelő diuretikum, mivel úgy távolítja el a felesleges folyadékot, hogy közben a szükséges kálium a szervezetben marad.

Uborka

Az uborkában található anyagok serkentik a veséket, ezért ennek a zöldségnek nagyon jó vizelethajtó hatása van. Káliumban és vízben igen gazdag, viszont nátriumszegény, ezért gátolja a salétromsav és a gyulladásos enzimek termelődését. Így csökkenti a puffadást. Ezért szoktak uborkaszeleteket alkalmazni a szem alatti duzzanatok kezelésére.

Görögdinnye

A görögdinnye 92 százaléka víz, és a káliumtartalma is magas, így ez a gyümölcs is kiváló diuretikum. Olyan aminosavat tartalmaz, amely ellazítja az ereket, és megakadályozza a folyadékok szivárgását a közeli szövetbe, ez pedig csökkenti a víz visszatartását.

Fokhagyma

Az allicin nevű szerves kénvegyület, ami a fokhagyma jellegzetes szagáért felelős, egyúttal gyógyító hatást is biztosít a fokhagymának: így jó diuretikum. Ezen kívül erős antioxidáns, és szerepet játszik a zsírok lebontásában is.

Petrezselyem

A petrezselyem, főként a belőle készült tea jó hatású lehet a puffadás megszüntetésére. Elfogyasztása után a vesék kevesebb nátriumot és káliumsót nyelnek el, így a vizelet mennyisége nő, a puffadás pedig csökken.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Zöldségek és gyümölcsök az MRI gépben Érdekesen néznek ki tárgyak, ha azok egy MRI gépbe kerülnek. Zöldségek és gyümölcsök esetében hatványozottan igaz ez. Következzen néhány fotó, lássuk,...
Nyáron sem enged a szigorból a Nébih Július elsején kezdte meg nagy nyári élelmiszerlánc-ellenőrzését a Nébih. A vizsgálatokat az aktuális rendezvényekhez, valamint a vendéglátáshoz kötik...
Agráregyetemen fejlesztik a magyar zöldségek és gy... A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését és versenyképességének növelését tűzte ki egyik céljának Magyarország legnagyobb agráregyeteme,...
Téli zöldségtárolás okosan – hogy minél több... A téli zöldségtárolás során a termény jókora része kárba veszhet, ha nem szakszerűen helyezi el azt a gazda. Egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerti...
Ahelyett, hogy megennék, zenélnek a zöldségekkel... Gondolná, hogy van olyan ember, aki növényeket használ arra, hogy hangokat adjon ki velük? Van. Ráadásul nem csak egy-egy elszigetelt zöldségzenész l...
Jóval kevesebb zöldség terem az országban, mint ta... A tavalyihoz képest idén 6,4 százalékkal csökken a magyarországi zöldségtermő terület, ennek ellenére ez nem jelent drasztikus változást. Nagyobb ter...