Küzdenek az importtal a magyar hagymatermesztők: fejlesztenek, tanulnak, összefognak

Megkezdődött Magyarországon a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. A tavalyi magyar hagyma már januárban elfogyott, ám a következő hónapokban a hazai áru újra megjelenik a piacokon és az üzletekben. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak nagyjából 50-60 százalékát tudja lefedni a magyar hagymatermesztés. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy fejenként 10-12 kg, az éves hazai termésmennyiség átlagosan 65-70 ezer tonna.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) írt arról, hogy a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon. Ehhez egyebek között technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség. Ugyan a vöröshagyma termőterülete az elmúlt esztendőkben fokozatosan csökkent, a technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a hozamok emelkedtek. A területalapú támogatások adatai szerint 2018-ban közel 1470 hektáron termesztették.

A magyar hagymatermesztők helyzetén lehetne és kell is javítani a Kamara szerint - képünk a vöröshagymáról illusztráció
A magyar hagymatermesztők helyzetén lehetne és kell is javítani a Kamara szerint – képünk a vöröshagymáról illusztráció

A fő vöröshagyma-termőterületek: Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megye. A vöröshagymát a fogyasztók a korábbi évtizedekkel ellentétben ma már friss termékként vásárolják. A házi tárolás gyakorlatilag megszűnt. A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is, így a magyar hagymásoknak a lengyel, osztrák, német, holland árukkal kell versenyezniük.

Munkacsoport jött létre 2 éve a magyar hagymatermesztők segítségére

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül 2017 tavaszán hagyma munkacsoport jött létre, ami a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben fejleszt. Alapvető cél, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor a kereskedők azt forgalmazzák. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság javítása és a tárolókapacitás növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól 5-6 hónapon keresztül a piaci igényeknek megfelelő maradjon. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vöröshagyma frisspiaci termékké vált, mert ezen azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik nagyobb hozamot állítanak elő a jó minőségből, valamint megfelelő tárolókapacitással rendelkeznek. A hazai hatékonyságnövelést összehangolt tevékenység, közös tárolás, kiszerelés és értékesítés segítheti – írják.

Tervezés, versenyképesség

A munkacsoport szerint a jövőben jól tervezett áttelelő hagyma termesztéssel növelhető a hazai áru jelentősége, ami időben és mennyiségben illeszkedik a tavaszi (tavasszal vetett, ősszel termő) hagymáéhoz. A technológia terén is fejleszteni kell. Ezek legfőképp a betakarítási technológia, a növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak. Másrészt cél az, hogy az ősszel felszedett hagymát ne kelljen azonnal értékesíteni. Ehhez olyan tárolókapacitások kiépítése szükséges, amivel a magyar hagymakészlet január helyett március-áprilisig kitart. A termelők versenyképességének növelése érdekében a hagyma munkacsoport rendszeresen szervez szakmai programokat és konzultációkat. Legutóbb június 4-én, Kamuton tartottak nagyszabású technológiai és fajtabemutatót. A résztvevők a Békés megyei településen – egy helyi termelőnél – tavaly ősszel elvetett közel 20 fajtát, valamint a modern, hatékony termesztést segítő technológiákat ismerhettek meg. A rendezvényen 85 termelő vett részt, az ország nagyobb hagymatermesztőinek kétharmada volt jelen. Augusztusban ugyanott hasonló bemutatót tart a kamara, akkor a tavaszi vetésű hagymák lesznek a középpontban.

Cikkajánló: Szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a tavaszi és őszi vetésű vöröshagyma

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A korainál is koraibb – az áttelelő vöröshagyma... A vöröshagyma egész évben folyamatosan keresett zöldségnek számít. Tavasz végén, nyár elején azonban sok helyen kifogynak belőle, ugyanis az előző év ...
Jó az idei hagymatermés Szép az idei őszi fokhagyma, bőséges a termés, de azok sem panaszkodnak, akik más fajtával foglalkoznak. Van, aki a betakarítással már végzett és az é...
Néhány gondolat a póréhagymáról A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vörösha...
Pompás virág, markáns illat A hagymazöldségek délceg virágait és nyers valójában nem mindig kellemetes hagymaillatát sokan ismerik. A zöldségesnél is megvásárolható kommersz hagy...
Nem vicc: 50 mázsa csicsóka ingyen Zöldségfélékkel nehéz kereskedni, mivel rendszerint gyorsan romló termékekről van szó. Viszont a kevésbé romlandó, hosszabb ideig eltartható zöldségek...
Fellélegezhetnek a hagymatermesztők, munkacsoport ... A hagymatermesztésnek hazánkban komoly múltja van – gondoljunk csak a makói hagymára. Az ágazat versenyképessége azonban még így sem elég erős. A növe...