Az aszály és a szélkárok okoztak terméskiesést, de nincs gond a magyar hagyma minőségével

Magyarországon 2022-ben 910 hektár tavaszi vetésű és 383 hektár őszi vetésű vagy áttelelő vöröshagymát művelnek – a terület a 2010-es években a kisebb-nagyobb átmeneti növekedést mutató évektől eltekintve folyamatosan csökken. Az áttelelő vöröshagyma területe megközelítőleg azonos az előző évekhez viszonyítva. […]

Tovább…

Kevés a megfelelő átmérőjű vöröshagyma az európai piacokon

Az európai vöröshagyma-piacok alapvetően a hőség és az aszály hatásai befolyásolják. Míg a szezon elején az elsőként piacra érkező áttelelt tételekre még valamivel átlag feletti hozam és normál méret volt a jellemző, a nyári betakarítású, magról vetett hagyma mennyisége már elmarad az előző években tapasztalttól. […]

Tovább…

A keveset keresett, de értékes zöldvágott fokhagyma

A zöldvágott fokhagyma fogyasztásának is van értelme. Akárcsak a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal maradó zsenge fokhagyma ugyanolyan értékes és finom, mint a beérett fejek, azonban kevésbé erőteljes az íze és az illata. A gerezdes, de lágy buroklevelű fejek főzéskor és sütéskor egészben is felhasználhatóak. Sok vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaznak. […]

Tovább…

Fogadjuk el a keserű tényt: veszélyben a magyar hagyma

Bizonyára mindenki ismeri az igazi, magyar vöröshagymát, amely a legtöbb hagyományos ételünk alapját képzi. Hiába eszünk azonban fejenként évente 10-12 kilót belőle, ha a hazai termőterületek nagysága csökken, és a terméshozam is egyre alacsonyabb értékeket mutat. A boltok polcain egyre gyakrabban találkozhatunk külföldről importált zöldségekkel, melyek közül a hagyma sem képez kivételt, így a hazai termés úgy látszik, hogy eltűnőben van szupermarketekből. […]

Tovább…

Megszűnt a házi tárolás, elfogy a magyar hagyma

Összefogtak és kormányzati segítséget várnak a hazai hagymatermesztők azért, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon, és az ország ne legyen rászorulva az importra. A rendszerváltozás óta nagyon visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők közösen dolgoznak azon, hogy a jelenlegi 50-60 százalék helyett magasabb arányban tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Hazánkban 10-12 kilogramm az egy főre jutó éves hagymafogyasztás, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak az importhoz lehet hozzájutni. […]

Tovább…