Könnyektől, erőszaktól és szenvedéstől lesz szép és olcsó a dél-olasz gyümölcs

A legtöbb vásárló csak a szép eredményt tapasztalja meg a gyümölcstermesztésből. A kiváló bor, a gyönyörű alma, az érett paradicsom és az ízletes avokádó nem mesél arról, hogy milyen szenvedések árán jutott el a termőhelytől fogyasztókig. Egyes európai országokban a mai napig rabszolgaságban, embertelen körülmények között tartott munkások termelik és gondozzák a haszonnövényeket. Ráadásul mindez hazánktól néhány 100 kilométerre történik. Maffiamódszerek uralkodnak a gyümölcstermesztésben. […]

Tovább…

A hatalmas kereslet ellenére véget érhet a prosecco sikertörténete

A prosecco egyrészről óriási gazdasági siker: az olasz borászatok akkora növekedést éltek át az utóbbi években, hogy alig győzik a termelést. Évente 446 millió palack proseccót dobnak piacra, ebből 90 milliót exportálnak, főleg Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba. Ám a sikertörténetnek van árnyoldala is: a Padovai Egyetem tanulmánya szerint évente 400 millió kilogramm értékes termőföld erózióját okozza a proseccóhoz szükséges szőlő termesztése. […]

Tovább…

Veszélyes paradicsomvírus érkezett Szicíliába

Egy néhány éve Izraelben azonosított új paradicsomvírus terjed az olaszországi Szicíliában. Az újonnan megjelent faj a Tobamovírusok közé tartozik, amelyek legismertebb képviselője a dohány mozaik vírus (TMV) és a paradicsom mozaik vírus (ToMV). A faj hivatalosan a Tomato Brown Rugose Fruit Virus elnevezést kapta. A FreshPlaza olasz kiadásának tudósítására a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük. Az először 2014-ben észlelt betegség tavaly Mexikóban és Németországban jelent meg, az idén pedig Szicíliában találták meg. Az eset azért is jelentős, mert az olasz növényállomány különösen érzékeny a burgonyaféléket fertőző betegségekre. Olaszország ugyanis a világ második legnagyobb ipari paradicsom-termelője, az európai […]

Tovább…

Lecsapott a hideg, elfagyott a kajszi

Nem úszták meg az Európa több térségét elért hideghullámot Olaszország kajszitermesztői sem, a fagykár komoly veszteséget jelent a mediterrán ország gyümölcstermesztőinek. Az egyik nagy szövetkezet képviselője országszerte 30 százalékos kiesést becsül, de a déli régiókban akár a termés fele is elfagyhatott. Sőt, Délen a káposztafélék is jelentős fagykárt szenvedtek. […]

Tovább…