Megszűnt a házi tárolás, elfogy a magyar hagyma

Összefogtak és kormányzati segítséget várnak a hazai hagymatermesztők azért, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon, és az ország ne legyen rászorulva az importra. A rendszerváltozás óta nagyon visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők közösen dolgoznak azon, hogy a jelenlegi 50-60 százalék helyett magasabb arányban tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Hazánkban 10-12 kilogramm az egy főre jutó éves hagymafogyasztás, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak az importhoz lehet hozzájutni. […]

Tovább…

Hagyma információs bank segítheti a magyar termesztőket az érvényesülésben

Kis mennyiségben még kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, a termelők közepes hozamra számítanak. A magyar hagymatermesztés az éves 10-12 kg/fős fogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni. A hazai termelők a jövőben hagyma információs bank létrehozását tervezik. Ezzel és technológiai fejlesztésekkel is javítanának az importtal szembeni arányon, illetve a hazai ellátás biztonságán. […]

Tovább…

Küzdenek az importtal a magyar hagymatermesztők: fejlesztenek, tanulnak, összefognak

Megkezdődött Magyarországon a júniustól jellemzően augusztusig termő „áttelelő” vöröshagyma betakarítása. A tavalyi magyar hagyma már januárban elfogyott, ám a következő hónapokban a hazai áru újra megjelenik a piacokon és az üzletekben. Az éves fogyasztásnak jelenleg csak nagyjából 50-60 százalékát tudja lefedni a magyar hagymatermesztés. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás mintegy fejenként 10-12 kg, az éves hazai termésmennyiség átlagosan 65-70 ezer tonna. […]

Tovább…

Ezzel lehet jóval erősebb a magyar hagymaágazat

A magyar hagymaágazat versenyképességének növelését célozza meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hagyma munkacsoportja. Bár a 2018-as év eredményes volt a termelők szempontjából, az őket összefogó csoport – a piac évről évre jelentős ingadozását ellensúlyozandó – ösztönzi a tárolókapacitások növelését és a szorosabb együttműködést. Magyarországon az éves vöröshagyma-fogyasztás fejenként 10-12 kg, fokhagymából megközelítőleg 1 kg/fő a bevitel. […]

Tovább…

Versenyre kel a makói hagyma a modern hibridekkel

A világpiacon is jól ismert és keresett a makói hagyma jó fűszerező-képessége és tárolhatósága miatt. A kiszolgálása viszont az elmúlt időben nehézkessé vált, mert a hagyományos dughagymás termesztés már nem gazdaságos a külföldi, nagy termőképességű, egyéves hibrid hagymákhoz képest. Magyar kutatók azon dolgoznak, hogy növeljék a híres magyar fajta gazdaságosságát. […]

Tovább…

Néhány gondolat a póréhagymáról

A magyaros ételek jó részének nélkülözhetetlen fűszere a hagyma. És minthogy a konyhán gyakran van szükség rá, szinte minden kertben termelnek vöröshagymát és fokhagymát. Sajnálatos, hogy a hagymafélék többi képviselőjét – köztük a póréhagymát – a magyar kertészek még nem értékelik érdemei szerint. […]

Tovább…