Újabb permetezőszer engedélyek a vöröshagyma és a dinnyék növényvédelmében

Bővült a vöröshagyma, valamint a görög- és sárgadinnye kultúrák védelmére használható lehetőségek köre. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács számolt be róla, hogy a kisebb területen termesztett kertészeti kultúrák esetében milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a növényvédelmi technológiai hiányosságokat legális, engedélyes megoldásokkal lehessen orvosolni. Szélesedett a növényvédelmi megoldások köre, mert a Nébih 4 permetezőszer engedélyokiratát terjesztette ki az eddigiektől eltérő kultúrákra is. […]

Tovább…

Egyszerre mutattak be 210 paprikafajtát a monorierdei fóliasátorban

Paprika nyílt napot tartott a Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya a Pest megyei Monorierdőn. Az osztály több fajtaregisztrációs vizsgálatot végez, idén pedig újdonságként a NAK kérésére a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították. A hivatal Fajtakitermesztő Állomásán megrendezett programon a résztvevők összesen 210 paprika fajtát nézhettek meg a kísérletben, melyből 89 volt a fajtajelöltek száma. […]

Tovább…

Fordulat a sertéspiacon: megállt az áremelkedés

Májusban 3,3 százalékkal csökkent az élősertés felvásárlási ára az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző hónapban még 21,1 százalékkal nőtt. A májusi csökkenés oka a magas bázis – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. Ezzel az élő állatok felvásárlási ára is átlagosan 1,8 százalékkal alacsonyabb lett májusban az egy évvel korábbinál, annak ellenére, hogy a vágómarha felvásárlási ára 5 százalékkal nőtt, a baromfi árának éves csökkenése pedig 1,5 százalékponttal, 1,2 százalékra mérséklődött. […]

Tovább…

A keveset keresett, de értékes zöldvágott fokhagyma

A zöldvágott fokhagyma fogyasztásának is van értelme. Akárcsak a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal maradó zsenge fokhagyma ugyanolyan értékes és finom, mint a beérett fejek, azonban kevésbé erőteljes az íze és az illata. A gerezdes, de lágy buroklevelű fejek főzéskor és sütéskor egészben is felhasználhatóak. Sok vitamint és ásványi anyagokat is tartalmaznak. […]

Tovább…

Fogadjuk el a keserű tényt: veszélyben a magyar hagyma

Bizonyára mindenki ismeri az igazi, magyar vöröshagymát, amely a legtöbb hagyományos ételünk alapját képzi. Hiába eszünk azonban fejenként évente 10-12 kilót belőle, ha a hazai termőterületek nagysága csökken, és a terméshozam is egyre alacsonyabb értékeket mutat. A boltok polcain egyre gyakrabban találkozhatunk külföldről importált zöldségekkel, melyek közül a hagyma sem képez kivételt, így a hazai termés úgy látszik, hogy eltűnőben van szupermarketekből. […]

Tovább…

Rendkívüli engedély: a Boxer is használható a vöröshagyma gyomirtására

Extra növényvédelem a vöröshagyma kultúrában: szükséghelyzeti engedéllyel használható a magról kelő kétszikű gyomok ellen a proszulfokarb hatóanyag-tartalmú Boxer gyomirtó permetezőszer. Fontos, hogy a permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát. […]

Tovább…

Megszűnt a házi tárolás, elfogy a magyar hagyma

Összefogtak és kormányzati segítséget várnak a hazai hagymatermesztők azért, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon, és az ország ne legyen rászorulva az importra. A rendszerváltozás óta nagyon visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők közösen dolgoznak azon, hogy a jelenlegi 50-60 százalék helyett magasabb arányban tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Hazánkban 10-12 kilogramm az egy főre jutó éves hagymafogyasztás, de a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig szinte csak az importhoz lehet hozzájutni. […]

Tovább…