A rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás az egészséges táplálkozás alapja és a kiegyensúlyozott étrend szerves része. hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de például a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek elkerülésében is kiemelten fontos.
Ma hozzávetőlegesen az európaiak kétharmada naponta fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget, ám Magyarországon, sajnos, ez az arány jóval alacsonyabb.
A gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása mind azok energia-, mind egyéb hasznos anyag (ásványi anyagok, vitaminok és rostok) tartalma miatt fontos. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) naponta legalább 400 gramm bevitelét javasolja, öt adagban. Ettől az uniós országok többsége, pláne Magyarország, még jelentősen elmarad. Ráadásul az elfogyasztott mennyiség inkább stagnál, ezért a legtöbb tagállamban különböző, a fogyasztást népszerűsítő kampányok zajlanak.
Az Eurostat statisztikája alapján készült grafikonon látható, hogy az egyes országokban a lakosság mekkora hányada eszik legalább egyszer naponta gyümölcsöt vagy zöldséget. Az adatokból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy általánosságban a mediterrán országok lakossága fogyasztja a legtöbb gyümölcsöt, míg zöldségben már vegyesebb a kép. Sajnos az adatok alapján Magyarországon nagyon kevés gyümölcs fogy, de zöldségből még rosszabbul, konkrétan az utolsó helyen állunk.