Mézadatbázis, mikotoxin csökkentés és gombakárcsökkentés is a MATE és a Nébih fejlesztései között

Együttműködési megállapodást kötött Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A cél, hogy közös oktatási-kutatási projekteket valósítsanak meg, továbbá együttesen mozgósítsák tudásbázisukat és kapcsolatrendszerüket. A megállapodás értelmében a Nébih több telephelye is fogadja majd a MATE hallgatóit szakmai gyakorlatok és egyéni kísérletek elvégzésére. […]

Tovább…

Csekély mértékben, de végre csökkentek a globális élelmiszerárak

Kis mértékben ugyan, de újra csökkent májusban a legfontosabb élelmiszer-alapanyagok ára, míg a búza és a baromfihús drágult – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Az általa kiadott FAO élelmiszerár-index, amely a nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követi, 0,6%-kal zárt lejjebb májusban, ám még így is 22,8%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti értékét. […]

Tovább…

Hol fejlődjön a gazda? Összefoglaló a magyar agráregyetemek 2022-es képzési kínálatáról

Segítünk annak, aki 2022 szeptemberben szeretné elkezdeni felsőoktatási tanulmányait alap-, mester-, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben. A már dolgozó diplomásoknak sok szakmérnöki képzés indul februárban és szeptemberben is. Miért éri meg mezőgazdasági területen diplomát szerezni, mi alapján érdemes dönteni, és milyen szakokra lehet jelentkezni az agrárképzés rendszerében? […]

Tovább…

Új magyar kutatási eredmények segítik a gyógynövények agrárerdészeti termesztését

A modern gyógynövénytermesztés sikerének záloga a természeti megújulást és az üzemi gazdaságosságot egyszerre biztosító termelési rendszerek működtetése, valamint a minőségi követelményeknek való teljeskörű megfelelés. Zubay Péter, a MATE kutatójának eredményeiből kiderült, hogy a feltételeket teljesítve mely gyógynövényeket lehet majd termeszteni az egyre népszerűbb agrárerdészeti rendszerekben. […]

Tovább…

Alapjaiban megváltoztak a magyar gazdálkodás körülményei: a klíma, a növény és a technológia is

Zöld helyett csíkos már a dinnye, kevésbé lédús a paradicsom, és a régi almafajták is már csak a kistermelőknél kaphatók. Évtizedek alatt nagyot változtak a mezőgazdasági termékek és a termelés megoldásai is. Napjaink gyümölcs­ültetvényein a gyümölcsfák hat-nyolc év után elvesztik a termésbiztonságot, szemben a nyolcvan-száz éves fajtákkal. Hogy módosultak a körülmények? […]

Tovább…

Kiemelkedő támogatások a hazai állattenyésztők és az élelmiszeripar számára, nagyot fejlődik az agrárszakképzés is

Mintegy hárommilliárd forintot kapnak fejlesztések megvalósítására az agrárszakképzési centrumok – mondta az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán. Nagy István az állattenyésztők és az élelmiszeripar számára biztosított támogatásokra is kitért az Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek című program projektzáró rendezvényén. […]

Tovább…

Náluk is olyan lesz a klíma, mint nálunk – francia szakemberek jöttek tanulmányozni az erdeinket

Az éghajlatváltozás Európa erdeit is kihívás elé állítja. A gyors ütemű felmelegedéshez egyes fafajok már nem tudnak alkalmazkodni, így az erdészet feladata, hogy aktív beavatkozással segítse az erdők fennmaradását. Ebben kaptak tanácsot és iránymutatást május 23-27 között a francia Országos Erdészeti Hivatal szakértői. […]

Tovább…