Alapjaiban megváltoztak a magyar gazdálkodás körülményei: a klíma, a növény és a technológia is

Zöld helyett csíkos már a dinnye, kevésbé lédús a paradicsom, és a régi almafajták is már csak a kistermelőknél kaphatók. Évtizedek alatt nagyot változtak a mezőgazdasági termékek és a termelés megoldásai is. Napjaink gyümölcs­ültetvényein a gyümölcsfák hat-nyolc év után elvesztik a termésbiztonságot, szemben a nyolcvan-száz éves fajtákkal. Hogy módosultak a körülmények a gazdák, a tudósok és a kereskedők szempontjából?

A Sonline írta meg, hogy a nyolcvanas években még kizárólag a zöld héjú dinnyét ismertük. Ezt a fajtát kaptuk a piacon és a zöldségeseknél is. Ma már a csíkos dinnyéből van több, a zöld háttérbe szorult. Bármilyen meglepő, a változást a vásárlók idézték elő. 

Alapjaiban megváltoztak a magyar gazdálkodás körülményei: a klíma, a növény és a technológia is alkalmazkodást követel a gazdálkodóktól
Alapjaiban megváltoztak a magyar gazdálkodás körülményei: a klíma, a növény és a technológia is alkalmazkodást követel a gazdálkodóktól

Semmi különös nem történt, csupán a csíkos tetszetősebb volt a vásárlóknak. A kereslet-kínálat elv alapján a termelők egyszerűen átálltak erre a fajtára. Pedig lényeges különbség nincs – mondta Horváth Péter kertészmérnök, aki szerint a csíkos dinnye héja kicsit vastagabb, emiatt biztonságosabban szállítható és tovább eltartható. 

Számos fejlesztés segítette a magyar mezőgazdaság működését az elmúlt 20 évben - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
Számos fejlesztés segítette a magyar mezőgazdaság működését az elmúlt 20 évben – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Sok-sok változáshoz kellett alkalmazkodni a termelésben

Húsz éve a vásárlók többsége még piacokon vásárolt. Most mindent egy helyen, áruházláncoknál szereznek be. Emiatt elsősorban azok a fajták érvényesülnek, amelyek biztonságosan szállíthatók nagyobb távolságra, és hosszabb az eltarthatósági idejük – magyarázta Geösel András, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézetének Zöldség- és Gombater­mesztési Tanszékének vezetője. Az évtizedek során megváltozott a klíma. Kórokozók, kártevők jelentek meg, amelyek befolyásolják a termés minőségét, ám két-három fa bizonytalan terméshozammal nem lehet sikeres alapja egy áruházlánccal kötött partneri viszonynak – hívta fel a figyelmet Geösel András, aki szerint a gyermekkori íz- és illatvilágunkat egy hangulathoz kötjük, s csupán a nosztalgia játszik velünk. 

A régi fajták termelési technológiája teljesen más volt. Nem vonhatók be a nagyüzemi termelésbe. Napjaink gyümölcs­ültetvényein a gyümölcsfák hat-nyolc év után elvesztik a termésbiztonságot, szemben a nyolcvan-száz éves fajtákkal – mondta a gyümölcsész Zaja Péter, aki 60-70 fajtát tart csupán almafából, és más gyümölcsfái is vannak. Az íz és a minőség rovására ment a nagyüzemi termelés. A kis területen tartott sok almában nincs meg az a tápérték, ami egykor megvolt. Víz és aroma van csak benne – tette hozzá. 

Napraforgótermesztés egy Fejér megyei táblán - Fotó: Magro.hu, CSZS
Napraforgótermesztés egy Fejér megyei táblán – Fotó: Magro.hu, CSZS

Más a termelés célja

A régi paraszti kultúrában szalmába bugyolálva tették el a kisebb dinnyét télire, ahogy sok zöldséget is, ám ez napjainkban már kevésbé jellemző – mondta a kertészmérnök, aki szerint hiába vágyunk a régi ízekre, a fajtanemesítők a termelők szükségleteit szolgálják ki, akik a vásárlók igényeinek megfelelően választanak egyes tulajdonságokkal rendelkező fajtákat. Tehát, hiába keressük a régi ízeket, ha inkább szemre vásárolunk, mert bizony, inkább ez jellemző a vásárlókra. 

Egy sokszínű, többféle paradicsommal tele rakott tál sokkal vonzóbb, mint az egyféle. Például ezt is felismerték a termelők, ezért jelentek meg snackparadicsomos poharak a piacon. Sokan hiányolják az igazi ízeket, ám a többség mégis inkább az esztétikum alapján választ. 

A Krisna-völgy Somogyvámos földjein gazdálkodik - Fotó: FB
A Krisna-völgy Somogyvámos földjein gazdálkodik – Fotó: FB

 A talaj egysége határozza meg a növény tápértékét 

A zöldségek és gyümölcsök íze nagyban függ a talaj minőségétől, vagyis annak tápanyagtartalmától. Nekünk is volt pár évünk, amelyet a tapasztalatgyűjtés határozott meg – mondta Ádám Balázs, a Krisna-völgy főkertésze. A konklúzió szerint a talaj egysége határozza meg a növény ízét, egészségét és beltartalmi értékét is. Ahol folyamatosan bolygatva van, szántják, forgatják, a mikrobiológiája felborul, a talaj ennek következtében erodálódik és elsivatagosodik. Ennek megelőzésére mi sekélyen művelünk, amit minden felületen és bármekkora területen meg lehet csinálni, csupán tudatosságtól függ. Arra a következtetésre jutottunk, hogy azok a palánták, amelyeket az őstermelők műtrágyáztak, természetes közegbe kiültetve tönkrementek. Mivel nőttek a fogyasztói igények, és egyre kevesebben dolgoznak a mezőgazdaságban, gépesíteni kellett. Ádám Balázs szerint a virágok illata ott van a talajban, a növény onnan meríti a rá jellemzőt, ahogy az ízeket is. Ha nem tápláljuk a talajt, a zöldségekre jellemző ízek sem jelennek meg, ezért nagyon fontos a komposztálás és a talajtakarás – mondta.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A mennyei paradicsom Folyamatosan nő a paradicsom szerepe a zöldségkereskedelemben szerte a világon. Ez az a növény, amiből a legtöbb fogy a zöldség-gyümölcs kategórián be...
Növekszik a görögdinnye termésmennyisége Folyamatosan egyre több és több görögdinnyét termelnek a világban – állítja az FAO. Az adatok szerint a teljes termésmennyiség meghaladta az elmúlt év...
Hogyan neveljünk paradicsomot? – Csak így! Sokféle kerti praktika kering az interneten, most egy olyannal ismertetjük meg a Kedves Olvasót, amit kicsiben és nagyban is bátran alkalmazhat. Előzz...
Több a paradicsom, köszönhetően a technológiának... Bár a hazai hajtatott paradicsom termőterülete az elmúlt tíz évben felére - 400 hektárra - csökkent, a termésmennyiség folyamatosan nőtt. Az elmúlt év...
Ausztriában, fóliasátorban dolgoztam… Külföldön sem fenékig tejfel a kétkezi munkások élete. A következőkben egy beszámolót olvashatnak, amely egy paradicsomtermesztéssel foglalkozó, osztr...
Permetezzünk természetesen, tejjel! Nem kaptunk napszúrást, és azok sem, akik alkalmazzák a módszert. Azon csodálkozunk csupán, hogy eddig még nem nyert nagyobb teret ez a természetes pe...