Igen ritka, igen drága – állítólag aromásabb és selymesebb is, mint a fekete –, ilyen a fehér kaviár

A fehér kaviár az albínó tokhalak ikrája, és ritkasága miatt mindig is vagyonokba került. Népszerűségét a koronavírus-járvány sem törte meg: ugyanannyi fogy belőle, mint amennyi korábban.

Az albínó tokhalak ritkaságnak számítanak, kis százalékban fordulnak elő, különleges színük a melanin termelését gátló genetikai rendellenesség miatt alakult ki. A kaviár iránti igény a vad tokhalak szinte teljes kihalásához vezetett.

A farmok a Tokhalvédő Világszövetség 2018-as adatai szerint évente 415 tonna fehér kaviárt képesek előállítani
A farmok a Tokhalvédő Világszövetség 2018-as adatai szerint évente 415 tonna fehér kaviárt képesek előállítani (Fotó: Pixabay)

Ma már többnyire tenyésztőhelyeken állítják elő a kaviárt, az albínó tokhal tenyésztése pedig időigényes és bonyolult tevékenység, és a világon kevesebb, mint 40 ilyen tenyésztőhely van – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Évente 415 tonna a termelés

Ezek a farmok a Tokhalvédő Világszövetség 2018-as adatai szerint évente 415 tonna fehér kaviárt képesek előállítani.

Bár nincsenek olyan kutatások, amelyek megerősítenék a pigmenthiány hatását a kaviár ízére, a tokhaltenyésztők azzal érvelnek, hogy a fehér kaviár a világ legjobb kaviárja, aromásabb és selymesebb, mint szintén népszerű sötét színű társa. Ez megjelenik az árakban is: 600 gramm fehér kaviár akár 8000 euróba is kerülhet. Ez majdnem háromszor annyi, mint a fekete kaviár ára.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt bezártak a luxus éttermek, a kereslet a fehér kaviár iránt nem csökkent. Stefan Astner osztrák tokhalgazda állítja: az emberek továbbra is kulináris élvezetekre vágynak, és a terméket továbbra is lelkesen rendelik. A legnagyobb érdeklődés az év végén jelentkezik, ebben az időszakban a kaviárt előállító cégek mutatják a legnagyobb eladásokat.

Harcban a tolvajokkal

Az albínótokhal-ikra előállításának folyamata nemcsak nagy beruházásokat és időt igényel, hanem harcot is kell folytatni a tolvajokkal szemben, akik megpróbálják kihasználni a kaviár iránti hatalmas keresletet.

Az elmúlt években számos gazdaság esett áldozatul a lopásoknak, amelyek a tulajdonosok számára nagy veszteséget jelent. A gazdaságokból eltulajdonított 400 tokhal értéke körülbelül 50 000 euró.

A tokhal tenyésztését Kínában, Olaszországban vagy Franciaországban kezdetben pusztán üzleti megfontolásból kezdték el, de az idő múlásával a tenyésztés szerepet játszik a populáció fenntartásában is.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Kecsegéket telepített a Dunába a Halászati Kutatói... Kutatási programot indítottak a hazánkban őshonos, nem vándorló tokfélék állományainak megőrzésére, populációik rehabilitációjának elméleti és gyakorl...
Szibériai kaviárt termelnek az arab sivatagban ... Az Egyesült Arab Emírségekben van a világ legnagyobb kaviárfarmja. Az Emirates AquaTech cég fenntartható módon működtet akvakultúrát Abu-Dzabiban, aho...
Miért annyira drága a fekete kaviár? A kaviár és a luxus fogalma a legtöbb ember szemében összefügg egymással. Azok az összegek, amelyeket kilogrammonként fizetnek érte, rendkívül magasa...
Orvhalászat miatt halhatnak ki a Duna tokhalfajai Orvhalászat sodorja a kihalás szélére a Duna tokhalfajait a Természetvédelmi Világalap (WWF) friss jelentése szerint. A 6 tokhalféléből kettő már kih...