Zöldségben európai elsők a horvátok

Számos gyönyörű hely, és rengeteg finom étel van Horvátországban. A horvát nép pedig egy fontos listán az első. Európában egy főre vetítve a horvátok fogyasztanak a legtöbb zöldséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a legújabb adatai szerint. A FAO statisztikája alapján a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, ezzel pedig vezetik az európai rangsort. […]

Tovább…

A szeszes italok közül a fehérboré a legtöbb pozitív egészségügyi hatás

Kis mennyiségben gyógyszer, nagy mennyiségben orvosság – tartja a mondás az alkoholról. Az Iowai Állami Egyetem kutatói mégis inkább a mértékletes és minőségi alkoholfogyasztást ajánlják. Az Obesity Science and Practice folyóiratban 2022 februárjában publikált tanulmányukkal alátámasztották, hogy a legtöbb szeszesitallal ellentétben a rendszeres borfogyasztás pozitív hatású lehet az egészségre. […]

Tovább…

A teljes kiőrlésű gabonából származó rostok kímélik igazán a szívet

Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű kenyér rostjai jobban csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, mint a gyümölcsök és a zöldségek. A zöldségek és a gabonafélék rostjai fontosak az emésztés, az anyagcsere és a hosszú élet szempontjából. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonából származó rostok más élelmiszerekkel szemben egyedülálló előnyökkel járhatnak a szív egészségének szempontjából. […]

Tovább…

Megint bukott az akácmézzel az egyik legnagyobb magyar kereskedő

Elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik legnagyobb belföldi mézeladó, Klenáncz József két újabb akácmézének (az A3 és A5 tételazonosítóval megjelölt termékeknek) a forgalomból való kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. A CBA-üzletekben is érdekelt Klenáncz mézeivel most is ugyanaz a probléma, mint korábban. […]

Tovább…

A túlélés érdekében lekerülhet az igazi hús az asztalokról

Túl sok húst eszünk. Ez pedig nem csak a saját egészségünk szempontjából káros, hanem a többi élőlény jólléte miatt is. Hiszen hatalmas a környezetterhelése annak, ahogyan a húst általában előállítjuk. A laborhús, a rovarfehérje és a növényekből készült húspótló termékek mutatnak olyan irányt, ami hosszú távon is fenntartható megoldást hozhat a húsfogyasztás okozta kihívásokra. […]

Tovább…

Védekezést és segítséget ígér az Unió a biztonságos élelmiszerellátás érdekében

Az Európai Parlament Ukrajna számára sürgősen jelentős mennyiségű élelmiszersegélyt kér, és az uniós élelmiszer-termelés függetlenedését szorgalmazza. A testület 413 szavazattal, 120 ellenszavazat és 49 tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el arról, hogy Ukrajna orosz megtámadása nyomán az Uniónak sürgősen tervvel kell előállnia az uniós és globális élelmezésbiztonság fenntartására. […]

Tovább…

Önellátás, „leválva a hálózatról” – mekkora legyen a 100%-os túlélőkert?

A kertészkedést gyakran pihentető, terápiás tevékenységként emlegetik – és valóban az is! De azt is jelzi, mennyire fejlett a társadalom, ahol élünk, hogy az élelmiszer-termesztést bájos hobbinak tekinthetjük, nem pedig abszolút szükségletnek. Másrészt viszont függővé váltunk egy olyan mezőgazdasági és szállítási logisztikai rendszertől, amelyről bebizonyosodott, hogy aggasztóan törékeny. […]

Tovább…