A teljes kiőrlésű gabonából származó rostok kímélik igazán a szívet

Egy tanulmány szerint a teljes kiőrlésű kenyér rostjai jobban csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, mint a gyümölcsök és a zöldségek. A zöldségek és a gabonafélék rostjai fontosak az emésztés, az anyagcsere és a hosszú élet szempontjából. Ugyanakkor a teljes kiőrlésű gabonából származó rostok más élelmiszerekkel szemben egyedülálló előnyökkel járhatnak a szív egészségének szempontjából.

Az olyan rostforrások, mint a sötét kenyér, a korpa és a gabonafélék segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a szívbetegségek kockázatát.

A kutatók azt találták, hogy a teljes rostbevitel kevesebb gyulladásmarkerrel és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járt együtt, ami nem volt meglepő. Korábbi kutatások szerint az elegendő rostbevitel javítja a bélrendszer egészségét, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
A kutatók azt találták, hogy a teljes rostbevitel kevesebb gyulladásmarkerrel és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járt együtt (Fotó: Pixabay)

Csökkenti a gyulladás és a szívbetegség kockázatát

A teljes kiőrlésű gabonákból származó rostok jobban csökkenthetik a gyulladást és a szívbetegség kockázatát, mint a gyümölcsökből és zöldségekből származó rostok – derül ki a JAMA Network Open című szaklapban március 31-én megjelent tanulmányból.

Több egyetem, köztük a Harvard Chan School of Public Health és a Columbia Egyetem kutatói 4125 65 éves és idősebb felnőtt adatait vizsgálták mintegy 25 éves követési idő alatt. A kutatók összehasonlították a (táplálkozási felmérésekből számított) rostbevitelt a vérükben lévő gyulladásmarkerekkel és a résztvevők szívbetegséggel kapcsolatos megbetegedéseinek arányával az idő múlásával.

Az elegendő rostbevitel előnyei

A kutatók azt találták, hogy a teljes rostbevitel kevesebb gyulladásmarkerrel és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával járt együtt, ami nem volt meglepő. Korábbi kutatások szerint az elegendő rostbevitel javítja a bélrendszer egészségét, szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

Amikor azonban az adatokat a rostforrások szerint szétválasztották, a kutatók azt találták, hogy egy bizonyos típus volt kapcsolatban az alacsonyabb szívbetegség-kockázattal és gyulladással – a teljes kiőrlésű élelmiszerekből, például a sötét kenyérből, a magas rosttartalmú gabonafélékből (például zabpehelyből) és a korpából származó rostok.

Ezzel szemben a gyümölcsökből és zöldségekből – például almából, narancsból, banánból, babból, brokkoliból és borsóból – származó rostok nem voltak következetesen kapcsolatban az alacsonyabb gyulladással.

Meglepő különbség

A különbség meglepő volt, mondta Rupak Shivakoti, a tanulmány vezető szerzője, a Columbia Mailman School of Public Health epidemiológiai adjunktusa.

„A rostokról általában úgy gondolják, hogy szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, de a tanulmányunk adatai azt sugallják, hogy a gyümölcs- és zöldségrostoknak talán kisebb szerepük van a gyulladás szintjében, mint a gabonafélék rostjainak” – mondta Shivakoti az Insidernek.

Az eredmények azt sugallják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék különösen hasznosak lehetnek a gyulladás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, de további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogyan lehet a legjobban kihasználni a különböző rostforrások egészségre gyakorolt előnyeit.

Kezdetben a kutatók azt feltételezték, hogy a teljes kiőrlésű gabonák rostjai a gyulladás csökkentésével mérsékelhetik a szívbetegségek kockázatát, jobban, mint más típusú rostok. Bár igaz volt, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék alacsonyabb gyulladáshoz kapcsolódtak, ez nem magyarázta meg teljesen az eltérést.

További kutatásokra van szükség

A rostokon kívül a teljes kiőrlésű gabonában található egyéb tápanyagok is hozzájárulhatnak az előnyök magyarázatához, beleértve a fehérjéket, a B-vitaminokat, az egészséges zsírokat és az ásványi anyagokat.

A vizsgálat korlátozott volt abban a tekintetben, hogy megfigyeléses volt. Így az adatok nem tudták közvetlenül kimutatni, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai jobb egészségügyi eredményeket okoztak. Emellett egy speciális, idősebb, túlnyomórészt fehér felnőttekből álló populációra összpontosított. Ennek eredményeképpen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai milyen előnyökkel járhatnak, és kiknek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Rekordok és jó minőség Több megyében a jelenlegi adatok alapján, rekordot döntött a búza termésátlaga, Tolnában közel 6 t, Baranyában több mint 5 t és a leggyengébb Szabolcs...
Bálák tűzveszélyben, ajánlatroham a Magro-n A hétnek és a kánikulának még közel sincs vége – tetőzés hétfőn -, de már több megyéből is érkeztek többezer égő báláról szóló hírek - volt, ahol álla...
Az aratás vége felé közeledve… A Magro.hu piactérre naponta átlagosan 10 új gabona vételi és eladási ajánlat kerül feltöltésre, amely többszáz tonnányi terméket jelent. A lendület a...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...