Parazita darazsakkal előre a kártevők ellen

Véletlenszerűen fedezték fel azokat a parazita darázsfajokat, amelyek a termelők segítségére lehetnek a kártevők elleni küzdelemben. A kutatók földibolhák tanulmányozása során lettek figyelmesek a darazsak jelenlétére, amíg azokat az olajrepcében figyelték meg. A darazsak akkor is megjelentek a rovarok körül, amikor azok mikroperforált tasakokban voltak. […]

Tovább…

Május 20. a méhek világnapja

A méhek rendkívül fontosak a természet számára, illetve sokat hallhattunk már arról, hogy az emberiség számára is nélkülözhetetlenek ezek az apró rovarok. Hiszen amellett, hogy a növények beporzásában nagy szerepet vállalnak –ebben a mezőgazdasági növények is érintettek-, az általuk készített méz egészséges is az emberek számára. Így nem is véletlen, hogy világszerte ünnepeljük őket, és hogy egy nap az ő tiszteletükre méhek világnapjaként ismert. […]

Tovább…

Tényezők, amelyek befolyásolhatják a növényvédő szerek hatékonyságát

A legtöbb növényvédő szer esetében a hatás sok tényezőtől függ, amelyekkel nem árt tisztában lenni, hiszen nem csak a márka, vagy a származás befolyásolhatja a hatékonyságot. Számos olyan külső tényező van, amely hatással lehet a peszticid hatékonyságára, hiszen példának okáért a hőmérséklet, a talaj és az időjárás is erőteljesen befolyásolhatják a készítmények hatását azok márkájától függetlenül. Az Augusta marketing- és értékesítési igazgatója pedig úgy döntött, hogy a médiában keveset látott témáról ír egy átfogó, és részletes cikket, amely a termelők hasznára válhat. […]

Tovább…

Szén nanocsövekkel vizsgálták, hogyan reagálnak a növények a stresszre

Szén nanocsövekből készült szenzorok elhelyezésével pontosan nyomon tudják követni, hogyan reagálnak a növények a különféle stresszhelyzetekre. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel megfigyelhetik és mérhetik azt, hogy a növények milyen válaszreakciókkal élnek a különféle stresszhelyzetekre. A sérülésekre, a fertőzésekre és a fényártalmakra adott válaszokat a növények leveleibe ágyazott szenzorokkal mérték meg. A nanocsövek képesek észlelni és jelenteni a növények által használt vészjelzéseket. […]

Tovább…

A vetés mintázata elősegítheti a nagyobb terméshozamot

Napjainkban az emberiség számára nagy kihívást jelent, hogy hogyan lehet több élelmiszert termelni úgy, hogy a mezőgazdaságból származó negatív környezeti hatásokat csökkenti. A fenntarthatóbb mezőgazdaság érdekében pedig a kutatók folyamatosan kísérleteznek, hogy mely technológiákkal és munkafolyamatokkal segíthető elő a fejlődés. A kutatások során fény derült arra, hogy a vetés mintázata is befolyásoló tényező lehet, amelyre nem is gondolnánk, mennyit jelent a növények gondozása során. Ugyanis ha erre odafigyelnek a gazdák, az befolyásolhatja a terméshozamot és a gyomnövények előfordulását is a területen. Ezen túl pedig az egységes térszerkezet hozzájárul a gyomirtó szerek, valamint a műtrágya mennyiségének csökkentéséhez is. […]

Tovább…

A mézelő méhekre halálos betegség kialakulásának háttere

Egy új tanulmány szerint az Egyesült Királyság területén található mézelő méhcsaládok esetében egyre gyakoribb a vírusos megbetegedés. A Newcastle Egyetem professzora, Giles Budge által vezetett kutatócsoport megállapította, hogy 2007 és 2017 között a krónikus méhbénulásban szenvedő méhcsaládok száma folyamatosan növekedett. […]

Tovább…

10 millió liter sör ment a pocsékba Franciaországban

Franciaország fővárosában, Párizsban közel 4 olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni azzal a sörmennyiséggel, amelyet az elmúlt napokban kiöntöttek a sörgyártók. A sörök szavatossági ideje ugyanis lejárt, mivel a koronavírus miatti korlátozások során az emberek nem vásárolták fel azokat, ezért kellett a gyártóknak megszabadulniuk a 10 millió liter sörtől. […]

Tovább…

A városok földterülete a lakosság 15%-át el tudná látni zöldséggel és gyümölccsel

A városok kertjeinek és zöld területeinek mindössze 10 százaléka elég lenne ahhoz, hogy a lakosság 15 százalékának biztosíts a napi 5-szöri fogyasztást zöldségekből és gyümölcsökből. Egy új kutatás legalábbis ezt állítja, amelyet a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének tudósai végeztek el. A vizsgálat a városi kertészet potenciáljára terjedt ki, amely számba vette a városban található zöld övezeteket, és beépített területeket is. […]

Tovább…