Sokat cikket találunk, amelyek a rovar alapú élelmiszerekről szólnak vagy a fogyasztásukra buzdítanak. Európában azonban kevés ilyen étel kapható. Ám most ez megváltozhat, ugyanis egy európai pékség tücskök hozzáadásával készült kenyérrel lépett a piacra az Egyesült Királyságban.
Az Egyesült Királyságban először készült ilyen rozskenyér. Mindegyik hozzávetőlegesen 336 szárított és őrölt tücsköt tartalmaz. A tücskös kenyér több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos, és fenntarthatóbb a forrása is. Ráadásul a tücskök antioxidáns ereje ötször akkora, mint például egy friss narancsléé – olvastuk az origo.hu-n
A rovarok jelentős fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok mellett még jó ízűek is, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, mint egy nagyszerű recept egyik összetevőjét- kommentálta a terméket a pékség innovációs vezetője.
A krikett lisztből készült kenyér jó fehérjeforrás és egy egyszerű módszer a fogyasztók számára a rovarokon alapuló ételek megismeréséhez. „A rovarok fogyasztása, más néven az entomofágia a világ nagy részén elterjedt. Az ENSZ tavaly becslése szerint legalább két milliárd ember fogyaszt rovarokat, több mint 1900 fajtából” – mondta a vezető.
A tücsök alapú kenyér felkeltheti azok érdeklődést is, akik védeni akarják a környezetet, mivela rovarok tenyésztése kevesebb földet, vizet és takarmányt igényel, mint a hagyományos állattenyésztés.