Egyen bio tücsökkenyeret, ha tenni akar a környezetért

Sokat cikket találunk, amelyek a rovar alapú élelmiszerekről szólnak vagy a fogyasztásukra buzdítanak. Európában azonban kevés ilyen étel kapható. Ám most ez megváltozhat, ugyanis egy európai pékség tücskök hozzáadásával készült kenyérrel lépett a piacra az Egyesült Királyságban.

Az Egyesült Királyságban először készült ilyen rozskenyér. Mindegyik hozzávetőlegesen 336 szárított és őrölt tücsköt tartalmaz. A tücskös kenyér több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos, és fenntarthatóbb a forrása is. Ráadásul a tücskök antioxidáns ereje ötször akkora, mint például egy friss narancsléé – olvastuk az origo.hu-n

Tücsök alapanyagú biokenyeret dobtak piacra az Egyesült Királyságban (Fotó: Pixabay, Bergadder)
Tücsök alapanyagú biokenyeret dobtak piacra az Egyesült Királyságban (Fotó: Pixabay, Bergadder)

A rovarok jelentős fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok mellett még jó ízűek is, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, mint egy nagyszerű recept egyik összetevőjét- kommentálta a terméket a pékség innovációs vezetője.

A krikett lisztből készült kenyér jó fehérjeforrás és egy egyszerű módszer a fogyasztók számára a rovarokon alapuló ételek megismeréséhez. „A rovarok fogyasztása, más néven az entomofágia a világ nagy részén elterjedt. Az ENSZ tavaly becslése szerint legalább két milliárd ember fogyaszt rovarokat, több mint 1900 fajtából” – mondta a vezető.

A tücsök alapú kenyér felkeltheti azok érdeklődést is, akik védeni akarják a környezetet, mivela rovarok tenyésztése kevesebb földet, vizet és takarmányt igényel, mint a hagyományos állattenyésztés.


Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Egészségesebb, ami organikus? Tényleg egészségesebbek az organikus élelmiszerek? Az organikus élelmiszerek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, az azokban található tápany...
Mossuk vagy hámozzuk? Megoldás vegyszermaradványok... Megszokott rutin, hogy a boltban megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt megmossuk. Sokan azonban attól tartanak, hogy ettől még az é...
Enne tücsköket marhahús helyett? Az utóbbi időben több olyan hír is napvilágot látott, miszerint a jövőben rovarokkal váltanák ki a sertés, vagy épp a marhahúst a szakemberek, mivel a...
Sáskainvázió lepheti el a stadionokat, már a Mezőg... Annyira elszaporodtak a sáskák a dél-oroszországi régióban, hogy Pjotr Csekmarjov, a mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi kérdéseket felügyelő sza...
Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ... Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál. Bár hazánkban a rovarok ...
A franciák nem félnek a rovarliszttől, hanem nagy ... A tudományos előrejelzések szerint 2022-re csak a haltenyésztésben három millió tonna takarmány fog hiányozni. Azonban a takarmányforrások kimerülése ...