Tücskök a középpontban – új korszak kezdődik a fenntartható fehérjetermelésben

Ebben az évben megkezdte működését a világ legnagyobb – és legfejlettebb – tücsöktermelő üzeme, és ezzel a fenntartható fehérjetermelés új korszakát nyitotta meg többek között az állati takarmányok számára. Az Aspire vadonatúj, 150 000 négyzetméteres üzemében előállított tücskök többsége prémium kategóriás állateledel-gyártó cégek számára kerül forgalomba, egészben és fagyasztott formában.

Az egész tücsköket és a tücsökfehérjeport az állattenyésztési és akvakultúra-tápokban, valamint az emberi táplálkozásban is felhasználják. Augusztusban a koreai Lotte Confectionery lett az Aspire Food Group termékeinek kizárólagos forgalmazója az országban.

Vannak olyan tenyésztőtartályok, amelyekben a tojásokat lerakják, majd 30 000 kikelt tojást vízzel, takarmánnyal és szubsztrátummal ellátott növekedési tartályokba helyeznek
Vannak olyan tenyésztőtartályok, amelyekben a tojásokat lerakják, majd 30 000 kikelt tojást vízzel, takarmánnyal és szubsztrátummal ellátott növekedési tartályokba helyeznek (Fotó: Pixabay)

A fejlett technológiáknak köszönhetően az üzem fenntartható és nagyon hatékony – magyarázza Mohammed Ashour vezérigazgató.

„Egy függőleges automatizált raktározási és visszakeresési rendszert (ASRS) terveztünk, amely 95 000 ’konténert’ tud kezelni teljes termelés mellett” – mondja. „Vannak olyan tenyésztőtartályok, amelyekben a tojásokat lerakják, majd 30 000 kikelt tojást vízzel, takarmánnyal és szubsztrátummal ellátott növekedési tartályokba helyeznek. Az év végére elérjük a teljes termelést. Jelenleg a robotikát teszteljük.

Az üzemben több mint 90 alkalmazott dolgozik, sokan közülük az üzem működtetésére készülnek. Ilyen jellegű üzemet még soha nem építettek, olyan szintű automatizálással és érzékelőkkel, amelyeket kifejlesztettünk, hogy a tücskök egészségesek maradjanak. Egy távközlési céggel IoT-technológiát fejlesztettünk ki, és ezt összekötöttük a mesterségesintelligencia-rendszerünkkel.”

Fenntartható projekt

Hozzávalóként a rovarok több okból is nagyon fenntartható fehérje- és zsírforrásnak számítanak. Nagyon hatékony takarmányátalakítók, és a fekete katonalégy lárvái esetében képesek megenni az élelmiszerhulladékot.

A kanadai Enterra cég egy új üzemet épít az albertai Calgary közelében, ahol élelmiszer-hulladékot használ majd fel a fekete katonalégy (BSF) tenyésztésére, hogy még inkább kielégítse a piaci keresletet a kedvtelésből tartott állatok eledelének, a baromfitakarmányoknak és a vadmadarak takarmányozásának ágazatában Észak-Amerikában és Európában.

Az Aspire tücskök („házi tücskök”, amelyek nagy csoportokban nyugodtak, gyenge fényviszonyok között is jól érzik magukat, és vonzó táplálkozási profillal rendelkeznek) esetében módosított csirketakarmány-formulával, főként őrölt szójababból és kukoricából álló tápszerrel etetik őket.

A tücsökhulladékot, az úgynevezett frass-t az Aspire gazdag trágyaként és talajjavítóként értékesíti. Az Aspire termelési folyamatában keletkező összes szubsztrátumot és mellékterméket hasznosítják, így semmi sem kerül hulladéklerakóba. A tárolókban lévő szubsztrátumot, a kókuszrostot komposztálják.

Amikor az üzem 2022 végére teljes kapacitással üzemel, évente 20 000 tonna tücsköt és frászt fog termelni.

Finanszírozás, előzmények és jövő

Az üzem építését a kanadai Sustainable Development Technology Canada mintegy 769 000 euróval támogatta, emellett számos más kormányzati kölcsön és támogatás, valamint jelentős magántőke és az Aspire saját jelentős K+F befektetései is hozzájárultak. Ashour szerint a világon egyetlen más vállalat sem gyűjtött össze olyan kutatási anyagot, amely megközelítené az Aspire növekvő könyvtárát a tücsöktermelésről. Az Aspire 176 független találmánnyal és 11 szabadalommal rendelkezik. Az Aspire alapítói 2013-ban elnyerték a Hult-díjat.

2014-ben az Aspire a KNUST Egyetemmel közösen egy kísérleti üzemet épített Ghánában a pálmabogárlárvák termesztésére. Ez most egy spin-off vállalat, a Legendary Foods Africa. Az Aspire Mexikóban kezdett kutatás-fejlesztést végezni, miközben a texasi Austinban kísérleti tücsöktermesztő üzemet indított, és 2017-ben ott épített egy üzemet/kutató-fejlesztő létesítményt.

„Nagyon izgatottak vagyunk a nagyszabású, csúcstechnológiás, fenntartható fehérjetermelésünk teljes körűvé tétele miatt” – mondja Ashour. „Izgatottan várjuk, hogy olyasmit csináljunk, amit eddig még senki sem csinált.”

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Van remény – márciusban oldják a zárlatot... Kedvező járványügyi helyzet esetén március elején feloldhatják a madárinfluenza miatt elrendelt összes eddigi védő- és megfigyelési körzetet. Ez ann...
A ganajtúró segítheti a szupergyors internet létre... Az emberiség számtalan dolgot tanult már, vagy lesett el az állatoktól. Most sincs ez másképp, egy angliai egyetem tudósai a ganajtúró bogárból próbál...
Enne tücsköket marhahús helyett? Az utóbbi időben több olyan hír is napvilágot látott, miszerint a jövőben rovarokkal váltanák ki a sertés, vagy épp a marhahúst a szakemberek, mivel a...
Szarvasmarhák beszédét fejtené meg egy ausztrál di... Furcsa tervvel állt elő egy ausztrál PhD diák, akit nagyon foglalkoztat, mit is „mondanak” egymásnak a szarvasmarhák, amikor bőgnek. Amennyiben sikerü...
Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ... Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál. Bár hazánkban a rovarok ...
Zergét ölt meg egy drón Szlovákiában A szlovákiai Alacsony-Tátrában, a Chopok csúcsa közelében elpusztult egy nagyjából egy éves zerge, amit egy drón ijesztett meg és üldözött addig, amí...