Jelentős tejipari fejlesztést végeztek el magyar kutatók

A 32. Magyar Innovációs Nagydíj bíráló bizottsága sikeres innovációnak minősítette a MATE szervezeti rendszeréhez kapcsolódó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. fejlesztését. A hírt a budapesti Országházban rendezett díjkiosztó ünnepségen jelentették be. Az elismert eljárás az eddigieknél gyorsabban és nagyobb felbontás mellett képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.

A mosonmagyaróvári MTKI Kft. egyik legfontosabb kutatási területe a tejipari membránszeparációra alapozott termékfejlesztés, ahol napjainkig közel 50 know-how-t és mintegy tíz szabadalmat dolgoztak ki. Ezekből több nemzetközi ipari hasznosítás alatt áll például az USA-ban, Argentínában és Írországban. A MATE anyagát szemléztük.

Dr. Szafner Gábor kutatás-fejlesztési és innovációs osztályvezető a Magyar Innovációs Nagydíj díjkiosztó ünnepségén, Budapesten
Dr. Szafner Gábor kutatás-fejlesztési és innovációs osztályvezető a Magyar Innovációs Nagydíj díjkiosztó ünnepségén, Budapesten

A most sikeres innovációnak minősített, nagy hatékonyságú HPLC eljárás az eddigieknél nagyobb felbontás mellett és gyorsabban (hozzávetőleg 20 perc elemzési időtartam alatt) képes a tej fehérjefrakcióinak, azon belül is különösen a béta-kazein A1 és A2 variánsainak szétválasztására.

Ez a terület azért is kiemelten fontos, mert ezen variánsok élettani folyamatokra gyakorolt hatásainak vizsgálata egyre inkább az élelmiszer- és orvostudományi kutatások fókuszába kerül. 

Az A1 típusú béta-kazeint például mind ember-, mind egérkísérletekben összefüggésbe hozták a bélgyulladásokkal, az irritábilis bélszindrómával, az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, a megnövekedett emésztési idővel, valamint különféle emelkedett gyulladás markerekkel is.

„A vizsgálatokat többletszolgáltatásként nyújtjuk ügyfeleinknek, azaz elsősorban a kisüzemi tej- és sajtfeldolgozással foglalkozó kisvállalkozások számára. Emellett azt is tapasztaljuk, hogy a tudatos táplálkozási trendek erősödésével egyre növekszik az igény az A1 és A2 variánsok elkülönítése iránt, így a fehérjefrakciók elválasztásának új módszere egyre inkább érdekli a nagyvállalatokat is” – mutatott rá Dr. Kocsis Róbert, az MTKI Kft. ügyvezetője.

A módszer folyamata
A módszer folyamata

A vizsgálat iránti igény növekedésével az MTKI Kft. jövőbeli céljai között szerepel az eljárás szakmai körökben történő megismertetése, releváns laboratóriumok számára a vizsgálati módszer kiajánlása. A szabadalom tehát más felhasználók, laboratóriumok számára is nyitott, a vizsgálati eljárás részletes leírása hozzáférhető. Ezáltal nem csak a fejlesztő, hanem a hasonló tevékenységet végző laboratóriumok is bővíteni tudják szolgáltatási portfóliójukat, az MTKI Kft. pedig tovább erősítheti piacvezető szerepét többek között a tejipari módszertani kutatások terén – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Szigorúbb ellenőrzést szorgalmazna a Tej Terméktan... Még szigorúbb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a magyar ágazati szereplők védelme érdekében a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Hartz Zoltán, ...
A szőlő gyökerében fontos hatóanyagra bukkantak a ... A világon először bukkantak rá szőlőalanyok gyökerében az epszilon-viniferin névre hallgató anyagra. A hatóanyag az antidepresszáns gyógyszerek készít...
Tejlopó malacokat buktattak le Egy ausztriai szarvasmarha tenyésztő nem tudott rájönni, miért nem tejelnek eleget a tehenei. Egy turistacsoport buktatta le a tolvajokat, amikor fotó...
Újabb rendelettel fehérítenék ki a tejpiacot Jövőre egy új rendelettel tovább tisztulhat a tejpiac. A tervek szerint a földművelésügyi miniszter kiterjeszti a termelők, a feldolgozók és a kereske...