Vetni novemberben? Egy sor olyan zöldség van, amelyik szinte bármikor elültethető

Akad jó néhány olyan zöldség, amely nagyon hamar termőre fordul, így rövid időn belül lehet otthon friss termésünk. Így november közepe felé haladva vigyázzunk arra, hogy inkább cserépben vagy konténerben, melegebb helyen termesszünk zöldséget, még akkor is, ha hamar betakarításra alkalmasak lesznek. Hiszen bármikor lehetnek fagyok reggelente. […]

Tovább…

Akinek naspolya terem a fáján, örömét leli benne!

Kevesen ismerik, még kevesebben fogyasztják, pedig a késő ősz egyik legédesebb és legvitamindúsabb termése a naspolya. Az elmúlt pár évtizedben szinte teljesen kiszorult, naspolya-termelőkről sem igen hallani, pedig barnás, éretten omlós termése semmihez sem hasonlítható ízvilágú. Éghajlatunkon szinte a legutolsó gyümölcs, amit még a tél beállta előtt, kint a kertben szüretelhetünk […]

Tovább…

Kínában a fehér tollazatú brojlerek a legnépszerűbbek

A távol-keleti – a népesség számát tekintve is – nagyhatalomban egyre nagyobb piaci részesedést szereznek a fehér tollú brojlerek. 2023-ban a baromfitenyésztés várhatóan stabilan 14,3 millió tonna marad, a fehér tollú brojlerek részesedésének növekedése várhatóan a sárga tollas brojlerek rovására következik be. Eközben a baromfiexport a kereslet újraindulásával valószínűleg növekedni fog. […]

Tovább…

Megvannak a tudnivalók a kamattámogatási kérelem beadásához

Kamattámogatást az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 keretében felvett hitelhez a termelői szerveződések igényelhetnek, amennyiben kamattámogatási, illetve támogatáslehívási kérelmet nyújtanak be a Magyar Államkincstárhoz. A részletekről érdemes tájékozódni, mert fontos feladatok teljesítése a pályázat feltétele. Az élelmiszeripari vállalkozások számára is adott a lehetőség. […]

Tovább…

Tart az egykori sláger-élelmiszernövény másodvirágzása – Hollandiában

 „A 19. század elején a hajdina a második legnagyobb mennyiségben termesztett növény volt a rozs után” – mondta Peter Brul, organikus növénytermesztési tanácsadó. „Abban az időben ez az ország egyik alapélelmiszere volt.” Azonban a 20. században egyre jobban hozzáférhetővé váló műtrágyáknak köszönhetően a gazdák átálltak az olyan, nagyobb hozammal bíró, jobban jövedelmező növényekre, mint a burgonya. […]

Tovább…

Egyre borsosabb áron juthatunk a vitaminbomba káposztafélékhez

brokkoli, a kelbimbó, sőt a karalábé is ugyanabba a növényi családba tartozik, egyetlen közös őssel. Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották a vadkáposztát, sőt a nemesítését is ők kezdték el, amely végül különböző növényeket eredményezett. A káposztafélék napjainkra világszerte az emberi táplálkozás fontos részét képezik. […]

Tovább…