Vetni novemberben? Egy sor olyan zöldség van, amelyik szinte bármikor elültethető

 Akad jó néhány olyan zöldség, amely nagyon hamar termőre fordul, így rövid időn belül lehet otthon friss termésünk. Így november közepe felé haladva vigyázzunk arra, hogy inkább cserépben vagy konténerben, melegebb helyen termesszünk zöldséget, még akkor is, ha hamar betakarításra alkalmasak lesznek. Hiszen bármikor lehetnek fagyok reggelente.

A türelmetlen kertészek számára is van remény, hiszen jó néhány olyan zöldség és fűszernövény is akad, amely nagyon hamar betakaríthatóvá válik, így rövd időn belül juthatunk friss terméshez. Ráadásul sok olyan faj is található köztük, amelyet még most is termeszthetünk, ha napos, meleg, fagytól védett helyre tesszük. Mutatjuk, mik azok, amiket ültethetünk, ha minél hmarabb akarunk termést, sőt, akár még most novemberben is megéri próbálkozni velük – írja a balconygardenweb.com.

Kerti saláta

Ha gyorsan növekvő zöldségekről van szó, akkor egyértelműen a saláta az egyik nagy kedvenc. Nagyon hamar termőre fordul, ráadásul hihetetlenül egészséges is, és akár beltérben is könnyedén termeszthető.

Rukkola

A rukkola más néven is népszerű, egy aromás, borsos ízű salátazöldség. Ez a könnyen termeszthető levélzöldség gyorsan nő, és már 20-21 nap múlva elkezdheti szüretelni a bébileveleket.

Az ablakládák vagy más sekély, de széles edények alkalmasak a termesztésére; ezt az ehető növényt olyan helyre helyezheti, ahol megfelelő mennyiségű napfényt és sok nedvességet kap.

Spenót

A spenót egy olyan zöldség, amelyet árnyékban és akár a napon is termeszthetünk. Konténerben könnyedén és gyorsan növekszik, így akár beltérben, az ablakpárkányon is nevelhetjük. Válasszunk legalább 15-20 centiméter mély cserepet a termesztéséhez, emellett gondoskodjunk a szerves anyagokban gazdag, minőségi földkeverékről a növény számára. 

Konténerben könnyedén és gyorsan növekszik, így akár beltérben, az ablakpárkányon is nevelhetjük
Konténerben könnyedén és gyorsan növekszik, így akár beltérben, az ablakpárkányon is nevelhetjük (Fotó: Pixabay)

Cékla

A céklát konténerben is könnyedén, gyorsan és egyszerűen termeszthetjük, ráadásul még nagy méretű cserépre sincs szükségünk a neveléséhez. Egy 15-20 centiméter mély edény tökéletesen alkalmas, illetve fontos, hogy komposztban és tápanyagokban gazdag földet kapjon. A cékla már 35-45 nap múlva készen állhat a betakarításra, sőt, a zöld részeit akár 2-3 héten belül is fogyaszthatjuk. 

Retek

A retek az egyik leggyorsabban növekvő zöldség, tökéletesen alkalmas a konténerben való termesztéshez, és egy kis cserépben is vígan eléldegél. Egy 15 centiméter mély cserép tökéletesen elég a reteknek, mivel igen sekély gyökérrendszerrel rendelkezik. A retek fajtától függően 24-60 napon belül alkalmas a betakarításra.

Ázsiai zöldek

Az ázsiai zöldeket remekül lehet cserépben, árnyékos helyen termeszteni; gyorsan nőnek, és nem igényelnek sok napfényt. Olyan helyen is termeszthetőek, ahol csak 3-4 órányi napsütés várható. Fontos, hogy sok nedvességet és szerves trágyát biztosítsunk számukra.

Zöldhagyma

A zöldhagyma ropogós és ízletes kiegészítője lehet szinte bármilyen ételnek, ráadásul nagyon könnyedén és gyorsan termeszthető beltérben is, például az ablakpárkányon. A zöldhagyma szára akár már 3-4 hét után is betakaríthatóvá válik. 

Csírák

Ha egy kicsit türelmetlen valaki a betakarítással, ajánlott csírákat termesztenie. A csírák szinte bárhol termeszthetők az otthonokban. Ez egy kifizetődő élmény, mivel könnyen és gyorsan nőnek.

Csak egy negyedliteres üvegre, néhány evőkanál csírázó magra és vízre van szükség. Egy hét múlva egy üveg egészséges, finom csírákkal lesz tele, amelyeket salátákra szórhat, szendvicsekhez adhat, vagy levesekbe dobhat, hogy finom és egészséges csavart adjon kedvenc receptjeihez.

Zöldborsó

A zöldborsót ültetés után már akár 2-3 hónapon belül be lehet takarítani. Ráadsul, ha megfelelő fajtát választunk és gondoskodunk az optimális termesztési feltételekről, akkor akár konténerben is termeszthetünk borsót.

Kelkáposzta

A kelkáposzta ugyan nem veti meg a meleget, de igazán jó íze akkor lesz, amikor a hőmérséklet lecsökken, az időjárás lehűl, tehát inkább a tavaszi és őszi időszakok kedveznek számára. A kelkáposzta itt most kicsit kakukktojás, hiszen inkább kora tavasztól nyár végéig érdemes ültetni, de növekedni igazán a téli hónapokban szokott.

Igazán jó íze akkor lesz, amikor a hőmérséklet lecsökken, az időjárás lehűl, tehát inkább a tavaszi és őszi időszakok kedveznek számára
Igazán jó íze akkor lesz, amikor a hőmérséklet lecsökken, az időjárás lehűl, tehát inkább a tavaszi és őszi időszakok kedveznek számára (Fotó: Pixabay)

Görögszéna

A görögszéna egy kevésbé ismert egynyári ázsiai zöldség (az indiai szubkontinensen népszerű). Gyorsan növekszik, ha meleg a hőmérséklet. Ez a növény magról indítható, akárcsak a spenót.

Okra

A „Lady Finger” néven is ismert, nyálkás-édes, meleg időben termesztett zöldség sok déli és a világ más részein élő ember kedvence.

Valóban nincs még egy olyan zöldség, amelynek olyan íze lenne, mint az okrának! Sok okrafajta már 50 nap alatt elkezd hüvelyeket termelni, és nem csak ez; virágai is gyönyörűek.

Mustárzöld

A többi zöldfűszerhez hasonlóan a mustár is a gyorsan növő zöldségek közé tartozik. Könnyen termeszthető, és a meleg időjárást kedveli. Zsenge levelei salátákhoz használhatók. Sok curryreceptben szerepelnek mustárlevelek.

Tatsoi

Ez a hűvös hőmérséklethez szokott zöldség jó vízelvezető talajban és világos napfényben fejlődik a legjobban. Megfelelő termesztési körülmények között termesztve 30-45 nap alatt lesz szüretelhető.

Brokkoli

Ha magról termesztjük, ez a hűvös évszakról származó zöldség 80-100 nap alatt készül fel a betakarításra. Ha azonban korai betakarítást szeretne, termessze átültetve.

Uborka

Az uborka édes, zsenge és lédús ízét a vetéstől számított 50-70 nap múlva élvezheti. Az uborkát világos napfényben termessze a teltebb termésért.

Bébicukkini

A bébicukkini ideális lehet a lakásba is, hiszen a mérete a nevéből adódóan is kisebb, ráadásul igen gyorsan növekszik, akár 50-60 nap alatt betakaríthatóvá válik. Figyeljünk arra, hogy tényleg a bébi fajtákat vásároljuk meg, és olyat termesszünk csak cserépben, amelyik alkalmas rá, tehát kisebb növekedésű.

Répa

Az egyik leggyorsabban növekvő zöldségféle, a fehérrépa a vetéstől számított 30 napon belül szedhető. Érdemes korán leszedni a zöldséget, hogy élvezhesse zsenge és lédús ízét.

(Forrás: Agrárszektor, balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Özönvíz és szélvihar – ciklon riogat Országos szinten eshet az eső, 3 mm körüli csapadék várható. Ez alól kivétel lehet a Dunántúl, itt szűrt napsütésre van kilátás. A hajnali 5-6 fok nap...
Melegszik az idő, az eső marad Hajnalban már melegebb idő volt, mint az elmúlt napokban, 8-9 Celsius fokra "emelkedett" a hőmérséklet. Napközben 14-8 fokig melegedhet a levegő hőmér...
Igazi tavaszi idő, néhol nagy mennyiségű esővel... Szombatra nem egészen érnek véget a nagy esőzések. Úgy tűnik, a pénteki nap csak helyenként hozott felüdülést. A Balaton térségében és ettől délre jel...
Csökkenő esők, növekvő hőmérséklet Vasárnap már csak kisebb esőzések fordulhatnak elő, 1-3 mm csapadék várható. A hőmérsékletek kezdenek kiegyenlítődni az egész országban, nem lesznek n...
Nyárias idő, elvétve záporokkal Vajon ez lesz a nyár első napja? Hétfőn hajnalban már az ország nagy részén hajnalban sem süllyed 10 Celsius fok alá a hőmérséklet, 10-11 fokokat mérh...