Rengeteg magyar termelő van nagy lemaradásban, változtatni kell a gyakorlatokon

Új helyzet állt elő az utóbbi időszak jelentős költségnövekedései és áremelései után az élelmiszeriparban. Egyelőre bizonytalan, hogy a látványos változások miként hatnak a fogyasztásra és a kereskedelmi folyamatokra, illetve ennek következtében hogyan alakulhatnak a hazai vállalatok jövedelmezőségi és versenyképességi kilátásai. […]

Tovább…

A húsfogyasztás csökkentésére szólítanak fel – ezzel segítenének a dán kormánynak

kellene helyettesíteniük azt, hogy az ország elérje 2030-ra kitűzött éghajlati céljait – derül ki a Reuters által lefordított jelentésből, amelyet egy dán kormányzati tanácsadó készített. A dán kormánynak 2030-ra az 1990-es szint 30%-ára kellene csökkentenie a szén-dioxid-kibocsátást. […]

Tovább…

Ukrán gabona: tranzit helyett célország lett Magyarország is

Nem áthalad az országon, hanem itt ragad az ukrán gabona. Ez megbénította a belpiaci gabonakereskedelmet, és letörte az árakat. A piacon megjelentek a nepperek is, az általuk behozott kétes eredetű gabona pedig élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent. Ettől meg kell védeni a magyar fogyasztókat – mondta a Mediaworks központi szerkesztőségének adott interjújában Nagy István agrárminiszter […]

Tovább…

Adalékmentes grillkolbász, sonka és szalámi fejlesztéseken dolgoznak Debrecenben

Életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények előállítása a célja egy konzorciumi részvétellel létrejövő, közös magyar kutatásnak. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (DE MÉK), valamint a Gulyás János és Társa Kft. konzorciumában indul kutatóprogram. […]

Tovább…

Poloska és gomba ellen is kutatnak Dél-Tirolban

A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik a Laimburg Kutatóközpont. Programjukban 5 témakört vizsgálnak: fenntartható és rugalmas termesztésmódok; digitális innováció és okos technológiák; klímasemleges mezőgazdaság; minőség és egészség, benne biztonságos és egészséges élelmiszerek kifejlesztése; valamint helyi sokféleség és körkörös gazdaság. […]

Tovább…

Több milliárdos sertéstelep-fejlesztés fejeződött be Csányi Sándor cégcsoportjában – videóval

A Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és európai uniós forrású támogatásnak köszönhetően mintegy 6 milliárd 640 millió forintból épített két új sertéstelepet a Nagisz Csoport. Az ünnepélyes átadón Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: ma már a mezőgazdaságban is jelen van a digitalizáció. […]

Tovább…

Decemberben csökkentek az élelmiszerárak (nem Magyarországon)

022 decemberében a kilencedik egymást követő hónapban csökkent az élelmiszerek világpiaci árindexe, 1,9 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest – jelentette január 6-án az ENSZ Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-indexe 2022 decemberében átlagosan 132,4 pont volt, 1,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értékénél. […]

Tovább…

74,4 milliárd forintnyi EU-s pénzt fizetnek az agrár-élelmiszeripari termékek támogatására

Az Európai Bizottság 2023-ban 185,9 millió eurót, december végi áron 74,4 milliárd forintot különít el a fenntartható és kiváló minőségű uniós agrár-élelmiszeripari termékek promóciójára irányuló, az EU-ban és a világ más részein folytatandó tevékenységek finanszírozására. […]

Tovább…