Decemberben csökkentek az élelmiszerárak (nem Magyarországon)

2022 decemberében a kilencedik egymást követő hónapban csökkent az élelmiszerek világpiaci árindexe, 1,9 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest – jelentette január 6-án az ENSZ Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-indexe 2022 decemberében átlagosan 132,4 pont volt, 1,0 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi értékénél.

A 2022-es év egészében azonban az index – amely az általánosan forgalmazott élelmiszerek nemzetközi árainak havi változásait követi nyomon – átlagosan 143,7 pont volt, 14,3 százalékkal magasabb, mint a 2021-es év átlagértéke.

Tekintettel arra, hogy az élelmiszerárak világszinten továbbra is magasak, sok alapélelmiszer rekordmagasság közelében van, a rizs ára pedig emelkedik. És még mindig számos kockázat áll fenn a jövőbeli ellátással kapcsolatban
Tekintettel arra, hogy az élelmiszerárak világszinten továbbra is magasak, sok alapélelmiszer rekordmagasság közelében van, a rizs ára pedig emelkedik. És még mindig számos kockázat áll fenn a jövőbeli ellátással kapcsolatban (Fotó: Pixabay)

„A nyugodtabb élelmiszeráru-árak üdvözlendőek két nagyon változékony év után” – mondta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza. „Fontos, hogy továbbra is éberek maradjunk, és nagy hangsúlyt fektessünk a globális élelmezési bizonytalanság enyhítésére. Tekintettel arra, hogy az élelmiszerárak világszinten továbbra is magasak, sok alapélelmiszer rekordmagasság közelében van, a rizs ára pedig emelkedik. És még mindig számos kockázat áll fenn a jövőbeli ellátással kapcsolatban.”

Valamennyi olajféle nemzetközi jegyzése csökkent

A növényolaj világpiaci jegyzései vezették a csökkenést, a FAO növényolaj-árindexe novemberhez képest 6,7 százalékkal csökkent, és 2021 februárja óta a legalacsonyabb szintet érte el. A pálma-, szója-, repce- és napraforgóolajok nemzetközi jegyzései mind csökkentek decemberben, amit a visszafogott globális importkereslet és a szezonálisan növekvő dél-amerikai szójaolajtermelés kilátásai, valamint a csökkenő nyersolajárak okoztak.

A FAO gabonaárindexe 1,9 százalékkal csökkent novemberhez képest. A déli féltekén folyamatban lévő betakarítások növelték a búza exportképes készletét, míg a Brazília által támasztott erős verseny a kukorica világpiaci árát szorította lefelé. Ezzel szemben a nemzetközi rizsárak emelkedtek, amit az ázsiai vásárlások és az exportáló országok dollárral szembeni árfolyamának felértékelődése támogatott.

A FAO húsárindexe decemberben 1,2 százalékkal csökkent novemberhez képest, mivel a szarvasmarha- és baromfihúsok alacsonyabb világpiaci árai ellensúlyozták a sertés- és juhhúsok magasabb árait. A szarvasmarhahús nemzetközi áraira a középtávú készletek iránti gyenge globális kereslet hiánya hatott, míg a megfelelőnél nagyobb exportkínálat a baromfihús árát nyomta le. A sertéshús ára az erős belső ünnepi kereslet miatt emelkedett, különösen Európában.

Magasabb sajtárak

A FAO tejárindexe decemberben 1,2 százalékkal emelkedett, öt egymást követő hónapos csökkenést követően. Az index havi emelkedését a szigorodó piaci feltételeket tükröző magasabb nemzetközi sajtárak okozták, míg a vaj és a tejpor nemzetközi jegyzései csökkentek.

A FAO cukorárindexe szintén emelkedett, novemberhez képest 2,4 százalékkal, főként az indiai terméshozamokra gyakorolt kedvezőtlen időjárási viszonyok, valamint a thaiföldi és ausztráliai cukornádzúzás késedelme miatti aggodalmak miatt.

(Forrás: fao.org)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...
Javul a sütőipar helyzete Hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg az Európai Unió 2020-ig a kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások fejlesztésé...